63. Hükümet

(29 Ağustos 2014 - ...)

AK PARTİ - MHP KOALİSYONU

AK PARTİ'NİN BEKLENTİLERİ

  • AK Parti'siz koalisyon olmamalı
  • İlk seçenek MHP ile koalisyon
  • İkinci seçenek CHP ile koalisyon
  • Erken seçim AK Parti'ye en uzak seçenek

MHP'NİN BEKLENTİLERİ

  • Koalisyon içinde yer almak istemiyor
  • HDP'li formüllere destek vermiyor
  • Çözüm bulunamazsa erken seçime hazır

AK PARTİ - CHP KOALİSYONU

AK PARTİ'NİN BEKLENTİLERİ

  • AK Parti'siz koalisyon olmamalı
  • İlk seçenek MHP ile koalisyon
  • İkinci seçenek CHP ile koalisyon
  • Erken seçim AK Parti'ye en uzak seçenek

CHP'NİN BEKLENTİLERİ

  • CHP hükümete girmek istiyor
  • AK Parti'li hükümet istemiyor
  • İlk seçenek CHP-MHP-HDP ile birlikte hareket etmek
  • Erken seçim istemiyor

AK PARTİ - HDP KOALİSYONU

AK PARTİ'NİN BEKLENTİLERİ

  • AK Parti'siz koalisyon olmamalı
  • İlk seçenek MHP ile koalisyon
  • İkinci seçenek CHP ile koalisyon
  • Erken seçim AK Parti'ye en uzak seçenek

HDP'NİN BEKLENTİLERİ

  • AK Parti ile hükümet kurmak istemiyor
  • AK Parti'ye dışarıdan destek de yok
  • AK Parti - CHP koalisyonuna itirazı yok
  • Erken seçim tavrı belirsiz

CHP - MHP - HDP KOALİSYONU

CHP'NİN BEKLENTİLERİ

  • CHP hükümete girmek istiyor
  • AK Parti'li hükümet istemiyor
  • İlk seçenek CHP-MHP-HDP ile birlikte hareket etmek
  • Erken seçim istemiyor

MHP'NİN BEKLENTİLERİ

  • Koalisyon içinde yer almak istemiyor
  • HDP'li formüllere destek vermiyor
  • Çözüm bulunamazsa erken seçime hazır

HDP'NİN BEKLENTİLERİ

  • AK Parti ile hükümet kurmak istemiyor
  • AK Parti'ye dışarıdan destek de yok
  • AK Parti - CHP koalisyonuna itirazı yok
  • Erken seçim tavrı belirsiz
*63. Koalisyon hükümetinde partilerin beklentileri bunlardı. Ancak erken seçime gidildi. Bu süreçte, popüler gazetelerin manşetleri şu şekilde:

Ayrıca 63. Koalisyon hükümetini diğer hükümetlerden ayıran önemli şeylerden biri de, tarihten dolayı bu koalisyon çalışmaları sırasında insanların sosyal medya kullanıyor olması, çeşitli komik resimlerin ve yazıların oluşmasına sebep oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 18 ağustos saat 19:30'da Başbakan Davutoğlu'nu kabul edecek. Davutoğlu, hükümeti kurma görevini almasından 40 gün sonra, yasal sürenin dolmasına 5 gün kala görevi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a iade edecek.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ise hükümet kurma görevini 7 Haziran seçimlerinde AKP'den sonra en çok oy alan ikinci parti olan CHP'nin Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na verip vermeyeceği bekleniyor.

Anayasada öngörülen 45 günlük süre 23 Ağustos akşamı bitecek. Olası bir erken seçim kararını, Cumhurbaşkanı alabileceği gibi, Meclis de karar verebilir.

Eski Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Ömer Faruk Eminağaoğlu, erken seçim kararını Cumhurbaşkanı Erdoğan alırsa seçimin hangi gün yapılacağını Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) belirleyeceğini, Meclis karar verirse YSK’nın tarihe karışamayıp belirlenen tarihe uyacağı bilgisini verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasında yarın yapılacak görüşmede koalisyonun olup olmayacağının kesinleşeceğini söyleyen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, "Koalisyon kurulmasını engelleyen bir üst akıl var. Sahadaki milletvekillerimiz seçmenin MHP'ye bir tepkisi olduğunu söylüyor. Eğer bu koalisyon kurulamazsa sayın Genel Başkanımız bu koalisyonun neden kurulamadığı konusunda sayın Başbakan'ın açıklama yapmasını bekleyeceğini söyledi" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, hükümeti kurma görevini CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na vermesini beklediklerini bildirdi. Grup Başkanvekilleri Levent Gök ve Özgür Özel de, Davutoğlu'nun Bahçeli görüşmesi sonrası kurabileceği bir hükümet seçeneğinin kalmadığını belirterek, Davutoğlu'nun görevi bir an önce iade etmesini istediler.

(17 ağustos 2015)

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Koalisyon görüşmelerine değinen Demirtaş, "Sayın Erdoğan ne diyorsa neyin kararını veriyorsa sayın Davutoğlu bunu uygulamakla görevli AKP yetkilisidir. Sayın Davutoğlu, erken seçimden çok bir koalisyon denemek istiyor. Fakat sayın Erdoğan buna izin vermiyor. Bütün koalisyon ihtimal ve seçeneklerini boşa çıkarmaya çalışıyor" dedi.

(13 Temmuz, 09:50)

Hükümeti kurmakla görevlendirilen AK PartiGenel Başkanı Davutoğlu, il tura CHP lideri Kılıçdaroğlu ile görüşerek başladı.

Başbakan, görüşme için "Son derece samimi ve dostane bir atmosferde geçti" yorumunu yaptı.

(13 Temmuz, 18:22)

Koalisyon Görüşmesinin Ardından CHP’den İlk Açıklama

CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Ortak çalışma noktalarının tespitine dönük niyet ortaya kondu'' dedi.

(14 Temmuz, 11:19)

MHP İlk Görüşmede Koalisyona Kapıyı Kapattı.

Davutoğlu görüşme sonrası yaptığı basın açıklamasında "Bahçeli, 7 Haziran'dan bu yana dile getirdiği şekilde hükümet ortaklığı içinde bulunmayacağını ifade etti" dedi.

(15 Temmuz, 10:55)

Davutoğlu koalisyon turları kapsamında üçüncü görüşmesini HDP ile gerçekleştirdi.

Davutoğlu görüşme sonrası yaptığı basın açıklamasında çözüm sürecine vurgu yaptı ve "Süreç devam edecekse etkili olduğunuz varsayılır. Etkiniz yoksa görüşmelerin anlamı ne?" diye sordu. HDP heyetinden Önder ise "Demokrasi ile silah bir arada olamaz ama ikisinin bir arada olamaması gerçeği birinin yükselmesiyle doğru orantılıdır. Demokrasi ne kadar yükselirse silah yok olur. Salt bir meseleyi silah boyutuna indirerek, demokrasiden ayrı olarak ele almak bu meselenin ağırlığını göz ardı etmek demektir" açıklamasında bulundu.

(18 Temmuz, 11:39)

AK Parti'ye İlk Ziyaret CHP'den: Gündem Koalisyon.

Ziyarette koalisyon tartışmaları gündemdeydi, CHP heyetinde yer alan Sezgin Tanrıkulu, "Türkiye'yi hükümetsiz bırakmayacağız, herkes emin olabilir" dedi.

(18 Temmuz, 14:01)

HDP'den CHP'ye Koalisyon Tavsiyesi: 'Hayırlı İşte Acele Edin.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Murat Özçelik de "İnşallah olumlu şeyler olur. Hepimizin beklentisi budur. Bizim mesajımız tek. Vatan Partisi'ne ayrı, HDP'ye ayrı, AKP'ye ayrı değil. Sosyal demokrat bir parti olarak Kürtlerle beraber hep birlikte eşit vatandaşlık ilkelerinde bu memlekette huzur için güzel bir şekilde yaşamak istiyoruz. Sizin bu seçimlerde başarı ile çıkmanız hepimiz açısından mutluluk verici. Bağdat 80 kişinin ölmesiyle sonuçlanan bombalı saldırıdan büyük üzüntü duydum. Terörün her şekline mutlaka karşı gelerek bölgede, ülkemizde diğer ülkelere demokrasi konusunda ilham olmalıyız." şeklinde konuştu.

(24 Temmuz, 09:27)

AKP-CHP Heyetleri Koalisyon İçin İlk Kez Toplandı.

Toplantı sonrası CHP Sözcüsü Haluk Koç, "Her şey açık yüreklilikle konuşuluyor. Çeşitli müzakere başlıkları da belirlendi" açıklamasını yaptı. AKP heyetinden Ömer Çelik ise "Verimli bir toplantı oldu, 4-5 toplantıya daha ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

(28 Temmuz, 14:22)

Koalisyonda 7 Saatlik İkinci Görüşme.

Görüşme sonrası açıklama yapan Haluk Koç, "Perşembe günü de görüşmelerimiz sürecek. Anayasa, temel özgürlükler, yargı sistemi ve siyasi partiler yasası bu başlıklar altında aklınıza gelebilecek her konu çok net bir şekilde masaya getirildi.

Seçim kanunu ve bununla ilgili alt başlıklar değerlendirildi. İki taraf da görüşünü sundu. Mutabık olunan, olunmayan konular var. Görüşmelerimizi sürdüreceğiz.." dedi.

(30 Temmuz, 10:32)

CHP ve AKP Heyetlerinin Koalisyon Turunda Üçüncü Görüşme.

Koalisyon görüşmelerinde üçüncü tur görüşmeler 7 saat 40 dakika sürdü. Görüşmede ekonomik büyüme ve mali disiplinin ele alındığı açıklandı. Dördüncü görüşme ise Cumartesi günü TBMM de gerçekleşecek.

(3 Ağustos, 10:52)

AKP ve CHP Heyetleri Son Kez Görüştü; Top Artık Liderlerde.

Heyetler arasında yapılacak son görüşme bitti. Artık iki lidere sunulacak raporlar hazırlanacak. Büyük ihtimalle hafta ortasından sonra Davutoğlu ve Kılıçdaroğlu bir kez daha buluşacak.

CHP'li Haluk Koç görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, "Olumlu, olumsuz diye bir çerçeve sunmuyoruz. Bazı konularda ciddi görüş ayrılıkları da var, örtüşen konular da. Bundan sonra liderler ile görüşülecek. Partimizin yetkili kuruluşlarına da götürülecek. Temel sorumluluklarımızı biliyoruz. Bize verilen görev bitti. Türkiye'nin bu kritik gündeminde, ülkenin hükümetsiz kalmaması, geniş tabanlı, yüksek profilli, birinci sınıf demokrasiyi hedefleyen bir ülkeyi nasıl oluşturabilirizin siyasi sorumluluğunu, ev ödevini, siyasi ödevini yerine getirmiş oluyoruz" dedi.

(4 Ağustos, 15:08)

Meclis'te CHP-HDP Görüşmesi

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay açıklama yaptı. “Türkiye'de barışa nasıl ulaşırız ile ilgili karşılıklı bir görüş alışverişinde bulunduk” diyen Altay, PKK’ya silah bırakma çağrısında bulundu. “PKK'nın yönelttiği silah 7 Haziran'da ortaya konulan barış talebine yöneltilmiş bir silahtır” ifadelerini kullanan Altay, “Kafaya silah dayanmışken barış sesini kimse duyamaz” dedi.

*Bazı resim ve içerikler www.onedio.com sayfasından alınmıştır.