Local

THE LOCAL PERSPECTIVE


MAIN MENU: Welcome | International | Local | The Final Insight







NEWS AND COLUMNS




* İşte Sosyal Medya'nın seçim karnesi: Twitter'da Seçim Hakkında 10.6 Milyon Mesaj Attık (Giren: Yuan)

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/57945/iste_Sosyal_Medya_nin_secim_karnesi.html

Yerel seçimlerden önceki bir hafta ve 30 Mart Pazar günü Twitter’a siyaset damgasını vurdu desek yerinde olur. Twiter’a erişimin engellenmesi ve TV programlarında seçim ve siyaset programlarının artmasıyla, Twitter gündemi de bu eksene doğru bir kayma gerçekleşti.



* Sosyal medya, seçmen kararlarını nasıl etkiliyor? (Giren: Yuan)

http://www.zaman.com.tr/cumaertesi_sosyal-medya-secmen-kararlarini-nasil-etkiliyor_2206312.html

2000’li yıllarda 2 milyon civarında olan Türkiye’nin internet nüfusu, bugün 40 milyona yaklaştı. Mobil telefon abone sayısı 69 milyonken, günde iki buçuk saatimizi sosyal medyada harcıyoruz. Seçim arefesinde olduğumuz şu günlerde internetin, sosyal medya ve siyaset ilişkisi merak ediliyor. Acaba milyonlarca kişinin kullandığı dijital mecralar seçim sonuçlarını nasıl etkiler?



* Yerel Seçimler: Otoriterlik ve Yönetim Krizi (Giren: Deniztan)

http://yunussozen.blogspot.com.tr/2014/05/yerel-secimler-otoriterlik-ve-yonetim.html


Bu yazıda Türkiye'deki Mart 2014 mahalli seçimlerinin sonuçları hem oy dağılımındaki değişimler hem de siyasal anlamı bakımından değerlendirilmektedir. Bu amaçla, öncelikle seçmenlerin oy tercihlerini yaptığı siyasal ortam tartışılmaktadır. Ancak bu tartışma, seçim sonucu çıkan oy dağılımının açıklayıcı nedeni olarak değil, seçimden çıkan sonucun siyaseten ne anlama geldiğini belirlemek için kullanılmaktadır. Çünkü oy verme davranışının uzun dönemli ideolojik ve kısa dönemli ekonomik sebepleri vardır. Yerel seçimlere girdiğimiz siyasal koşulların tartışmasının ardından siyasal partilerin seçime giderken oylarını maksimize etmek için kullandıkları stratejiler ve seçim sonuçları değerlendirilmektedir. En son olarak da, seçim sonuçları baştaki siyasal ortam tartışmasıyla birleştirilerek, seçimlerin anlamı üzerine kısa bir tartışma yapılmaktadır.

* Siyasette Ezberleri Bozan Dünya: Sosyal Medya (Giren Tuğba)

http://www.telekomdunyasi.com/edergi/25/subat-2014#41

"Barack Obama'yı ABD Başkanlığı'na taşıyan sosyal medya, Türkiye'de de yerel seçime 2 ay kala popülaritesini arttırdı. Ancak adayların uzun yıllar boyunca kurdukları imajın, 140 karakterle yerle bir olmaması için, bu karmaşık dünyayı iyi çözümlemesi ve doğru adımları atması gerekiyor"


* TBMM Milletvekillerinin Twitter Kullanımı Raporu (Giren Tuğba)

http://usmed.org.tr/sosyal-medya-ve-siyaset/

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Sosyal Medya ve Çalışma Grubu, TBMM’deki milletvekillerinin Twitter’daki performanslarını ölçümleyen bir araştırmayla “Milletvekillerinin Twitter Kullanımı Raporu”nu hazırlamıştır. Rapor, 18 Mart – 1 Nisan 2013 tarihleri arasında Twitter’da hesabı bulunan 301 milletvekilinin hesaplarından elde edilen veriler temel alınarak hazırlanmıştır.


* Siyasi partiler yerel seçimlerde sosyal medya’da aktifler mi? (Giren Tuğba)

http://www.dagmedya.net/2014/03/30/siyasi-partilerin-binlerce-kisiyi-istihdam-ettiginin-belirtildigi-sosyal-medya-kurumlari-yerel-secimleri-bugun-nasil-goruyor/

Siyasi partilerin yüzlerce kişiyi istihdam ettiğinin belirtildiği sosyal medya kurumları yerel seçimleri bugün nasıl görüyor? AKP yasağa rağmen Twitter kullanıyor mu? CHP kullanıyor mu? Takipçi sayısı ne kadar?


* Siyasi Partilerin Sosyal Medya Konuşulma Oranları (Giren: Tuğba)

http://www.somera.com.tr/tr/siyasi-partilerin-sosyal-medya-konusulma-oranlari/

Seçim günü yaklaşırken siyasi partiler arasındaki yarış git gide kızışıyor. Sokaklardaki billboardlarda, miting alanlarında, TV reklamlarında her parti kendi seçmenine ve kararsızlara yönelik kampanyalar yürütüyor.

Diğer seçimlerden farklı olarak bu yerel seçimlere sosyal medya damgasını vurmuş gibi gözüküyor. Türkiye’de sosyal medya ve özellikle Twitter kullanma oranlarının artması ve bu mecraların öncelikli haber alma platformları olarak da kullanılmaya başlanması siyasi arenadaki bütün oyuncular için anlaşılması, analiz edilmesi ve yönetilmesi gereken bir alan olarak belirdi.


* İstanbul Büyükşehir Belediye Adaylarının Twitter Karnesi (Giren: Tuğba)

http://www.somera.com.tr/tr/istanbul-buyuksehir-belediye-adaylarinin-twitter-karnesi/

Seçime 4 gün kala herkes sonuçların ne olacağını merakla bekliyor. Son 1 ayda özellikle kıran kırana bir yarışın yaşandığı İstanbul, İzmir ve Ankara’da sonuçların hangi siyasi partinin lehine olacağıyla ilgili birçok anket, araştırma yayınlandı.


* Sosyal Medya, "Komut ve Komuta Siyasetini" Sona Erdirdi (Giren: Tuğba)

http://www.siyasaliletisim.org/index.php/haber-ve-yorum-arsivi/makale/682-sosyal-medya-qkomut-ve-komuta-siyasetiniq-sona-erdirdi.html

Türkiye’de siyasi partilerimizin siyasal iletişimin önemini henüz daha kavrayamadıklarını ne yazık ki üzülerek söylemek zorundayım. Siyasal iletişimin ne işe yaradığını kavramış olsalardı; “halka nasıl daha etkili ulaşabiliriz” sorusunu da sorarlar ve çözüm yolları ararlardı.


* Seçimlere 60 Gün Kala Siyasi Partiler Sosyal Medyanın Neresinde? (Giren: Tuğba)

http://sosyalmedya.co/secimlere-60-gun-kala-siyasi-partiler-sosyal-medyanin-neresinde/

Seçimler yaklaşırken partilerin seçim iletişimi kampanyaları da giderek hız kazanıyor. Sosyal medya ve diğer dijital mecralar da bu ivmeden nasibini alıyor. Geçen hafta, sosyal medyada partiler ve liderler hakkında konuşmaların incelendiği bir rapor yayınlandı.


* Yerel görünümlü genel seçim (Giren: Tuğba)

http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/newsDetail_openPrintPage.action?newsId=36648

AK Parti, yerel seçim kampanyası için en etkili koz olarak sosyal medyayı görüyor. Gezi Parkı olaylarının ardından sosyal medyayı daha aktif kullanma kararı alan parti, 6 bin kişilik bir ekiple sosyal medyadan yararlanacak


* Seçmenlerin önceliği ‘lider’ oldu, sosyal medya yasağı ve tapeler tercihi etkilemedi (Giren : Murat)

http://www.diken.com.tr/aktuel/secmenlerin-onceligi-lider-oldu-sosyal-medya-yasagi-ve-tapeler-tercihi-etkilemedi/


İpsos sosyal Araştırmalar Merkezi’nin yerel seçimlerin hemen ardından yaptığı ‘Sandık Sonrası Araştırması’na göre AKP’ye oy verenlerin önceliği ‘lider’ ve icraat’ oldu. Sosyal medya yasağı ve tapelerse tercihleri hiç etkilemedi.


* Politikacılar yavaş da olsa sosyal medyayı benimsiyor (Giren: Murat)

http://turkey.setimes.com/tr/articles/ses/articles/features/departments/national/2013/12/23/feature-02


Yoğun bir seçim süreci öncesinde siyasi partiler sosyal medya aracılığıyla iletişim kurma çabalarını arttırdılar. Uzmanlar, siyasileri seçmenlerle daha iyi bağ kurabilmeleri açısından sosyal medyaya dönük stratejik yaklaşımlarını güçlendirmeleri konusunda teşvik ediyorlar.



* Seçimlere 'sosyal medya' damgası! (Giren: Tuğba)

http://www.posta.com.tr/turkiye/HaberDetay/Secimlere--sosyal-medya--damgasi-.htm?ArticleID=201513

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Genel Başkanı Said Ercan, seçime hazırlanan siyasetçilerin özellikle gençlere ulaşmak için sosyal medyanın bir parçası olduğunu belirterek "Sosyal medya önümüzdeki seçimlerde önemli bir rol oynayacak. Özellikle küçük ve eğitim seviyesinin yüksek olduğu yerleşim alanlarında sosyal medyanın etkili olacağını düşünüyorum" dedi.


* Somedya Seçim 2011′i Tarıyor… (Giren: Tuğba)

http://www.teakolik.com/somedya-secim-2011i-tariyor/

http://www.teakolik.com/wp-content/uploads/2011/05/secim2011.jpeg

Somedya’dan önceki yazılarımda siz değerli okuyucularıma bahsetmiştim. Bugün ise sizlere Somedya’nın yepyeni bir girişiminden bahsetmek istiyorum. Yeni haber Seçim 2011′in partilere göre internet dünyasının taraması ve hangi partinin ne kadar konuşulduğu hakkında.


* SOSYAL MEDYA VE SEÇİMLER (Giren: Tuğba)

http://www.slideshare.net/AyenurKvlcm/sosyal-medya-ve-yerel-seimler

Sosyal medya seçimlerde nasıl kullanıldı? ABD seçimleri – Barack Obama, Türkiye - 2011 genel seçimleri, Ülkemizdeki siyasi partilerin sosyal medya hesapları, AKP, CHP, MHP Ülkemizdeki belediyelerin sosyal medya hesapları,


* Yerel seçimler yaklaşırken ABD’den bir örnek; sosyal medya politikacılar için hayati mi? (Giren: Tuğba)

http://www.musasavas.com.tr/yerel-secimler-yaklasirken-abdden-bir-ornek-sosyal-medya-politikacilar-icin-hayati-mi-2055

Yerel seçimler yaklaşırken, yeni yılla birlikte göreve başlayan New York’un yeni belediye başkanı Bill de Blasio’nun bizim politikacılarımıza vereceği önemli bir ders var. Sosyal medya artık işin olmazsa olmazı.


* Yasaklar ve Seçimle Yorulan Sosyal Medyada Normale Dönüş Mesajları (Giren: Tuğba)

http://sosyalmedya.co/sosyal-medya-yorgun/

17 Aralık Operasyonu’ndan bu yana başta Twitter olmak üzere sosyal medyanın ana gündem maddesi neredeyse her gün bir yenisi eklenen ses kayıtları oldu. Bu üç aylık süreç geçtiğimiz haftadan bu yana yerini daha çok Twitter ve YouTube‘a uygulanan hukuksuz erişim yasağı ve oldukça yüksek bir tansiyonda geçen seçim yarışına bıraktı.


* Sosyal Medya ve Yerel Seçim (Bir Seçim Hikayesi) (Giren: Tuğba)

http://abdullah-reha.nazli.us/sosyal-medya-ve-yerel-secim-bir-secim-hikayesi/

"Sosyal medya işlerini bu iş resmi olarak devlet tarafından tanınmadan önceden beri yapıyorum, bu işten ilk maaş alan kişilerden biri benimdir. 3-4 yıldır freelance olarak Samsun’da sürdürdüğüm işlerimi 1 yıl önce Kütahya’ya (memleketime) taşınarak devam ettirmiştim. 5 ay önce de ofisimi açtım.

İlk dikkatimi çeken yerel medyanın içler acısı ve 90′lardan kalma hali idi. Biz de bir vesile ile tarafsız ve olması gerektiği gibi bir haber kaynağı oluşturduk."


* Seçim Arifesinde Sosyal Medya’da Neler Oluyor? (Giren: Tuğba)

http://sosyalmedyakulubu.com.tr/sosyalmedya/secim-arifesinde-sosyal-medya.html

Seçim arifesinde ülkenin sosyal medya gündemini takip edemeyenler için gündem konularını derleyip tek bir yazı içerisinde toplamanın zamanı gelmişti… Sosyal ağ platformlarının yasaklanma süreci, 20 Mart tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa mitinginde yaptığı konuşmada “Twitter’ın kökünü kazıyacağız!” demesiyle başladı.


* Sosyal medya seçimlere hazır (Giren: Tuğba)

http://yenisafak.com.tr/politika-haber/sosyal-medya-secimlere-hazir-18.2.2014-619395

Yaklaşan yerel seçimler için tüm siyasi partiler sosyal medyada atağa geçti. Sosyal medya çalışmaları ile seçime hazırlanan AK Parti 81 ile yapılan yatırımlarını veri tabanında topladı. On bini aşan aktif sosyal medya kullanıcısına bütün illerde yapılan icraatlar anlatılacak.


* Sosyal medya Avrupa seçimlerini etkiler mi? (Giren: Tuğba)

http://tr.euronews.com/2014/04/17/sosyal-medya-avrupa-secimleri-ni-etkiler-mi/

Chris Burns’ün sunduğu The Network programı bu hafta özel bölümüyle Euronews ekranlarında olacak. Bu programda sosyal medyanın Avrupa Parlamentosu seçimlerine etkisi tartışılacak.

Bu haftaki konuklar; Litvanya muhafazakar meclis üyesi ve EU40 genç parlamenterler grubu üyesi Radvile Morkunaite Mikuleniene, Paris Creteil ve Brüksel IHECS’de konuşma yapan araştırmacı, sosyal medya ve iletişim köşe yazarı Nikolas Baygert ve kosmopolito.org internet sitesinde politik blog yazarı Andreas Müllerleile olacak.


* Sosyal Medya ve Seçimler (Giren: Tuğba)

http://www.protechman.net/sosyal-medya-ve-secimler/

Teknoloji geliştikçe insan davranışlarıda buna paralel bir şekilde değişiyor. Örneğin bundan 10 sene önce cebimizde akıllı telefonlarımız yada Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde hesaplarımız yoktu. Dolayısıyla, Dünya üzerinde bu kadar fazla insana ulaşabilecek, fikir ve düşüncelerimizi aktarabilecek konumda değildik. Tabi artık bu durum oldukça değişti.


* Yerel Seçim’in sosyal medya reytinglerine etkisi (Giren: Tuğba)

http://www.mediacatonline.com/yerel-secimin-sosyal-medya-reytinglerine-etkisi/

Ülke gündemi ve televizyon dünyası için kuşkusuz son dönemlerin en önemli olayı olan 30 Mart Yerel Seçimleri beklenildiği gibi sosyal TV reytinglerine de damgasını vurdu. Haftalardır planlanan seçim özel programları Pazar günü meraklı Sosyal TV izleyicisini ekranlarının ve klavyelerinin başına kilitlerken CNN Türk seçim özel yayını ile birinciliği, NTV ikinciliği, TRT 1 ise üçüncülüğü kaptı.


* Seçim savaşları, oy ve ötesi, sosyal medyanın etkileri: 5N 1K - 02.04.2014 (Giren: Tuğba)

http://tv.cnnturk.com/video/2014/04/03/programlar/5n1k/secim-savaslari-oy-ve-otesi-sosyal-medyanin-etkileri-5n-1k-02-04-2014/2014-04-02T1925/index.html


* AKP'nin seçim şarkısı sosyal medyayı salladı (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/politika/akpnin_secim_sarkisi_sosyal_medyayi_karistirdi-1177586

Başbakan Erdoğan'ın bugün Ankara Arena'da düzenlediği toplantıda ilk kez dinlettiği seçim şarkısı, sosyal medyada tartışma yarattı.


* 30 Mart 2014 Yerel seçimlerini Türkiye Sosyal Medya Platformlarından takip etti (Giren: Tuğba)

http://www.sosyalmedyahaber.co/2014/03/turkiye-yerel-secimleri-sosyal-medyadan.html

Yerel şeçimlere aylar kala Türkiye sosyal medya platfomlarından Twitter'a erişim engeli ile sarsılmıştı, ardından video paylaşım platformu Youtube erişime engellenmiş ve Facebook'da erişime engellenecek mi ? soruları dolaşmaya başlamıştı.


* Siyasetçinin boy gösterdiği dijital meydan: Sosyal medya (Giren: Tuğba)

http://www.sabah.com.tr/Pazar/2014/03/09/siyasetcinin-boy-gosterdigi-dijital-meydan-sosyal-medya

30 Mart seçimlerinin eli kulağında. Tüm adaylar canla başla seçmene ulaşmaya çalışıyor. Bayraklar, flamalar, seçim otobüsleri her yerde. Ekipler neredeyse mahalle mahalle dolaşıyor, oy istiyor. Bu seçimlerde siyasetçilerin boy göstermek zorunda olduğu bir başka alan daha var; sosyal medya. Klavye başında da kıran kırana bir mücadele var. Peki kim faal, kim değil?


* Sosyal medya, seçmen kararlarını nasıl etkiliyor? (Giren: Tuğba)

http://www.zaman.com.tr/cumaertesi_sosyal-medya-secmen-kararlarini-nasil-etkiliyor_2206312.html

2000’li yıllarda 2 milyon civarında olan Türkiye’nin internet nüfusu, bugün 40 milyona yaklaştı. Mobil telefon abone sayısı 69 milyonken, günde iki buçuk saatimizi sosyal medyada harcıyoruz. Seçim arefesinde olduğumuz şu günlerde internetin, sosyal medya ve siyaset ilişkisi merak ediliyor. Acaba milyonlarca kişinin kullandığı dijital mecralar seçim sonuçlarını nasıl etkiler?


* Sosyal Medya'da seçim rekabeti (17 Mart 2014) İMC TV (Giren: Tuğba)

http://www.youtube.com/watch?v=a1K9FPpL1qE


* Sarıgül, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ‘Check-In’ Yaptı! (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/sarigul-istanbul-buyuksehir-belediyesinde-check-in-yapti/

Mustafa Sarıgül’ün resmi Twitter hesabı olan fakat “Değişim Ekibi” tarafından yönetilen profilde, Sarıgül’ün popüler yer bildirim uygulaması Foursquare aracılığıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde ‘check-in’ yaptığı belirtildi.


* Sosyal Medyanın Seçimlere Etkisi Olacak Mı? (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/sosyal-medyanin-secimlere-etkisi-olacak-mi/

“Sosyal medya önümüzdeki seçimlerde önemli bir rol oynayacak. Özellikle küçük ve eğitim seviyesinin yüksek olduğu yerleşim alanlarında sosyal medyanın etkili olacağını düşünüyorum”


* Sosyal Medyada MHP Birinci, BDP Ikinci, Saadet, AKP’yi Geçti (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/sosyal-medyada-mhp-birinci-bdp-ikinci-saadet-akpyi-gecti/

Yeni Şafak’ın haberine göre; Milliyetçi Hareket Partisi Twitter’da birinci sırada yer alırken kurulduğu günden bu yana seçimlerden birinci parti olarak çıkan AK Parti sonuncu sırada yer alıyor.


* Sosyal Medya Ve Seçimler (İnfografik) (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/sosyal-medya-ve-secimler-infografik/

Sosyal Medyanın gelişimi ve ulaşabildiği kitle birçok ülkede seçimlerin gidişatını değiştirme kapasitesine ulaştı. Ayrıca adaylar ve aday adayları sosyal medya üzerinden hedef kitlelerine daha kolay ulaşabilir hale geldi.


* CHP Gençlik Kolları’ndan Sosyal Medya Örgütlenmesi (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/chp-genclik-kollarindan-sosyal-medya-orgutlenmesi/

CHP Gençlik Kolları sosyal medyanın önemi ve yaptıkları çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.


* AK Parti’den Sosyal Medya Atağı (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/ak-partiden-sosyal-medya-atagi/

AK Parti Ar-Ge Başkanlığı ile Medya ve Tanıtım Başkanlığı birimlerinin düzenlediği program çerçevesinde teşkilat mensupları sosyal medyada icraatların doğru anlatılması için çalışma başlatıyor.


* Milletvekillerinin Sosyal Medya Etki Ve Etkileşim Düzeyleri (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/milletvekillerinin-sosyal-medya-etki-ve-etkilesim-duzeyleri/

Twitter siyasetçiler açısından tek yönlü bir propaganda aracı değil, siyasetçi-vatandaş etkileşiminin doğrudan sağlanabildiği mecralardan biridir. Twitter’da takipçi kitlesiyle etkileşim, siyasetçilerin vatandaşlarla diyalog kurması, onları dikkate alması ve sorunları ile taleplerine yanıt vermesi açısından önemlidir.


* Milletvekillerinin Twitter Hesapları Raporu (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/milletvekillerinin-twitter-hesaplari/

TBMM’de görev yapan milletvekillerinin %55’inin kendi adıyla Twitter’da hesabı bulunmaktadır. Meclisteki Twitter kompozisyonunun siyasi partilere göre dağılımında Ak Parti birinci sırada yer almaktadır. Ak Parti’li milletvekillerin Twitter kullanan toplam milletvekillerine oranı %56, CHP milletvekillerinin %30, MHP milletvekillerinin %8 ve BDP milletvekillerinin %5’tir. Siyasi partilere göre değerlendirildiğinde meclisteki milletvekili sayısına oranla en çok Twitter hesabına sahip siyasi parti CHP’dir.


* TBMM Milletvekillerinin Twitter Kullanımı Raporu (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/tbmm-milletvekillerinin-twitter-kullanimi-raporu/ (Slayt)

Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Sosyal Medya ve Çalışma Grubu, TBMM’deki milletvekillerinin Twitter’daki performanslarını ölçümleyen bir araştırmayla “Milletvekillerinin Twitter Kullanımı Raporu”nu hazırlamıştır. Rapor, 18 Mart – 1 Nisan 2013 tarihleri arasında Twitter’da hesabı bulunan 301 milletvekilinin hesaplarından elde edilen veriler temel alınarak hazırlanmıştır.


* Milletvekillerinin Twitter Paylaşımları (Giren: Tuğba)

http://dijitalsiyaset.net/milletvekillerinin-twitter-paylasimlari/

Milletvekillerinin Twitter’da ne kadar ve hangi sıklıkla tweet attıkları bu mecrayı ne kadar etkin kullandıklarına ilişkin bir fikir vermektedir.


* KÖŞK SEÇİMİ "AK TROLL" ORDUSUNU BÜYÜTTÜ (Giren: Tuğba)

http://www.aktifhaber.com/kosk-secimi-ak-troll-ordusunu-buyuttu-969620h.htm

Twıtter ve YouTube yasağı tartışılırken, AKP, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde paralı sosyal medya ordusunu 3 bin artışla 12 bine çıkartıyor.


CHP bu seçim bilboardı ile sosyal medyanın gündeminde (Giren: Tuğba)

* http://www.netgazete.com/yerel-secimler-2014/623637.html

CHPnin bilboardlara astığı reklamda engelli gibi gösterilen adamın sağlam olduğunun ortaya çıkması sosyal medyada gündeme oturdu.


* Sandık Başındayız-Oy ve Ötesi: Sosyal Medya Gönüllüleri Seçimleri Sandık Başında Takip Edecek (Giren: Tuğba)

http://www.baskahaber.org/2014/03/sandk-basndayz-oy-ve-otesi-sosyal-medya.html

Sosyal medyada bir araya gelen gönüllüler, seçimlerin sağlıklı geçmesi ve takibi için sandık başında nöbet tutacak. ‘Sandikbasindayiz’ ile ‘Oy ve ötesi’ isimlerinden oluşan sivil inisiyatif kuruluşları bu zamana kadar 22 bin kişiye eğitim verdi. Sandikbasindayiz sivil inisiyatif


* Sosyal medyada paylaşım rekoru kıran ‘kedi’ haritası (Giren: Tuğba)

http://zete.com/sosyal-medyada-paylasim-rekoru-kiran-kedi-haritasi/

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın 30 Mart akşamı yaklaşık 30 ilde oy sayımı sırasında yaşanan elektrik kesintilerinin nedenini “Trafoya kedi girdi” diye açıklamasının ardından, sosyal medya kedi capsleri ve esprileriyle doldu. ‘Trafoya kedi giren iller haritası’ sosyal medyanın en çok paylaşılan haritası oldu.


* Sosyal medyada gönüllüleri, seçimleri sandık başında takip edecek (Giren: Tuğba)

http://www.cihan.com.tr/video/OZEL-Sosyal-medya-gonulluleri-secimleri-sandik-basinda-takip-edecek_6558-CHMTM4NjU1OC8wLzIvMA==

Sosyal medyada bir araya gelen gönüllüler, seçimlerin sağlıklı geçmesi ve takibi için sandık başında nöbet tutacak. ‘Sandikbasindayiz’ ile ‘Oy ve ötesi’ isimlerinden oluşan sivil inisiyatif kuruluşları bu zamana kadar 22 bin kişiye eğitim verdi.


* Siyasetçilerin sosyal medya sahteciliği (Giren: Tuğba)

http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/25695204.asp

Kadıköy Belediyesi sosyal medyada esprili iletişim tarzıyla “Belediyeler soğuk ve bürokratik olur” algısını buruşturup attı. Önceden insanların sadece şikayet etmek için başvurduğu hesap, zamanla “Sevgili Belediyem” ile başlayan cümlelere araç olmaya başladı.

İnsanlarla “Biz de size karşı boş değiliz”e varan diyaloglar, sosyal medyada belediyenin duyuru amaçlı attığı tweet’lerden çok daha fazla paylaşıldı.

Belediyenin dört kişilik genç sosyal medya ekibi, yerel seçimler öncesinde adayların sosyal medyayı nasıl kullandığını inceledi.

Tespitleri şöyle...


* Google Yerel Seçimleri Yakından İzliyor (Giren: Tuğba)

http://www.trendweek.com/google-yerel-secimler/

Google, 30 Mart’taki yerel seçimler içim oluşturduğu portalını yayına açtı. Yerel seçimler konusunda bir bilgi merkezi konumuna geçmek isteyen Google’ın 2011 yerel seçimlerinde de benzer bir çalışması olmuştu.


* Arınç: Sosyal medyadaki sorumsuzluk seçimlerde de devam ediyor (Giren Tuğba)

http://www.karahallihaber.com/haber/siyaset_1/arinc-sosyal-medyadaki-sorumsuzluk-secimlerde-de-devam-ediyor/4779.html

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, seçimleri etkilemek için sosyal medyada başlatılan ‘Bir partiye oy verin, diğer partinin üzerini çizin’ şeklindeki kampanyaların yanlış olduğunu söyledi. Sosyal medyadaki sorumsuzluğun her alana yayıldığına değinen Arınç, vatandaşların buna itibar etmeyeceğini belirtti.


* Sosyal Medyada Seçim Rekabeti - Ntv (Giren: Tuğba)

http://www.vidivodo.com/video/sosyal-medyada-secim-rekabeti-ntv/1166306

yerel seçimlere sayılı aylar kala belediyeler, sosyal medya harcamaları için kesenin ağzını açıyor. 2014 yılı mart ayında gerçekleşecek seçimler için 30 milyon liradan fazla harcanması bekleniyor.


* Sosyal medya kervanı (Giren: Tuğba)

http://www.aksiyon.com.tr/aksiyon/yazar-38327-sosyal-medya-kervani.html

Acısı tatlısıyla, kedi lobisi ve sayım skandallarıyla bir seçim süreci geçirdi Türkiye. Her şeye rağmen kervan, yoluna devam ediyor. Sosyal medya kervanı da...


* Danışmanlar sosyal medyada atışıyor (Giren: Tuğba)

http://www.esenyurthaber.com/danismanlar-sosyal-medyada-atisiyor-2523h.htm

"Esenyurt'ta yoksul, kimsesiz, evsiz - barksız yok" diyen AKP'lilere ithaf olunur!" açıklaması ile bir fotoğraf yayınlayan Dr. Gürbüz Çapan’ın Basın Danışmanı Cihan Güner'e, Esenyurt Belediyesi Basın Danışmanı Metin Karakoç cevap yazdı. Karakoç, "Manipülasyon Cihan'ın soyadı gibidir bu resim tam 10 yıl önce Sn Necmi Kadıoğlu göreve yeni geldiğinde parkların yerleri planlanmış ve henüz imalatına başlanmamıştı Anlaşılan o ki eski foto ve haberleri çıkarmanın zamanı geldi bakalım kimin arşivi daha geniş bilmem anlatabildim mi Cihan Kardeşim Gözlerinden öperim" dedi.


* Böyle olur Akp'li Vekilin Oy Pusulası(Giren: Özge)

http://sozcu.com.tr/2014/gunun-icinden/boyle-olur-akpli-vekilin-oy-pusulasi-525532/


AKP Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, sosyal medya sitesi twitterdan, üzerinde ’10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Oy Pusulası’ yazılı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın fotoğrafının altında ’evet’ yazılı temsili oy pusulası fotoğrafı paylaştı.


* Seçim kampanyası 'Ak Troll' ordusunu büyütüyor (Giren: Özge)

http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/62979/Secim_kampanyasi__Ak_Troll__ordusunu_buyutuyor.html

Twıtter ve YouTube yasağı tartışılırken, AKP, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde paralı sosyal medya ordusunu 3 bin artışla 12 bine çıkartıyor.




* Seçimlerin ardından Türkiye’de neler konuşuldu? (Giren: Tuğba)

http://blog.radikal.com.tr/sosyal-medya-pazarlama/secimlerin-ardindan-turkiyede-neler-konusuldu-55040

2014 yerel seçimleri hem hazırlık aşamasında hem de seçim günü bol çekişmeli geçti. Bugün 31 Mart 2014 Pazartesi seçimlerin ertesi günü. Hala itirazlar, şaibe iddiaları var.


* Twitter'da robot temizliği (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/ekonomi/twitterda_robot_temizligi-1182218

Twitter'ın merkezi Türkiye'de seçim öncesi artan şikayetler üzerine kimin taraftarı olduğuna bakmaksızın sahte hesapları (robot) siliyor.


* Hayat-memat seçimi (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/tayfun_atay/hayat_memat_secimi-1183570

Sosyal medya analiz platformu SOMERA, twitter’ın yasaklanmaya rağmen nasıl seçim ortamının etkin bir uzantısı olmayı sürdürdüğünü tespit ediyor. 25 Mart günü, ‘@Fuatavni’ hesabı 344 bin kullanıcının teveccühüyle en çok konuşulan hesap olmuş. İkinci sırada ‘@sosyalpencere’ var. 88 bin kullanıcı katılımıyla ‘@Bascalan’ da üçüncü sırada.


* Sosyal medya seçimde başroldeydi (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/cuneyt_ozdemir/sosyal_medya_secimde_basroldeydi-1052643

2011 seçimleri sosyal medyada ‘patladı’ desek az demiş oluruz. Bu seçimlerde asıl başrolde olan internet ve sosyal medyaydı.


* CHP'nin oylarına gençler sahip çıkmış (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/politika/chpnin_oylarina_gencler_sahip_cikmis-1184571

Seçim sonuçlarının kontrolü için kendi aralarında örgütlenen 4 bin genç, laptopları, bilgisayarları ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne akın etti.


* Siyasilerin sosyal medya ile imtihanı (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/politika/siyasilerin_sosyal_medya_ile_imtihani-1029616

Her seçim döneminde görmeye alıştığımız siyasilerin il il, ilçe ilçe dolaşarak seçmenlerle ‘kucaklaşması’ devri yavaş yavaş kapanıyor. Yeni çağın trendlerini takip ederek genç seçmenin nabzını yakalamak isteyen siyasetçiler artık soluğu twitter’da alıyor.


* Sosyal medya katılımcı demokrasinin yeni kalesi mi? (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/turkiye/sosyal_medya_katilimci_demokrasinin_yeni_kalesi_mi-1141470

Yaşanan son olaylar da gösteriyor ki, sosyal paylaşım siteleri üzerinden taleplerini dile getiren halk, yasama ve yürütme sürecinde güçlü bir şekilde söz sahibi konumuna erişti.


* Yerel seçime nazar değebilir (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/koray_caliskan/yerel_secime_nazar_degebilir-1173448

Oy ve Ötesi bundan sonraki seçimlerde Türkiye demokrasisinin önemli sigortalarından olacaktır.

Oy ve Ötesi siyasi bir grup ama ne sağcılar ne solcular ne CHP’li ne AK Partili. Tek amaçları var: İstanbulluların sandığa gitmesi, sandığına sahip çıkması.


* Seçimlerde internet; ne onunla ne de onsuz (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/tarhan_erdem/secimlerde_internet_ne_onunla_ne_de_onsuz-1155915

Dünkü Hürriyet’te partilerin internet çalışmaları özetlendi. Okumayanlar için, her parti görevlisinin söylediklerinin özetini verip, internet propagandasından bahsetmek istiyorum.


* Baskıcı her şeye karşıyız (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/yazarlar/armagan_caglayan/baskici_her_seye_karsiyiz-1185130

Kimin fikriydi Oy ve Ötesi’ni kurma ya da bu ihtiyaç nerden doğdu?

Hepimizin fikriydi, 8 kişilik kurucu ekipten bahsediyoruz. Hepimiz bir şeyler yapmak istiyorduk. Kesişim noktası işadamı olmamızdı. Gezi sonrası bir enerji ortaya çıktı. Millet sistemi, devrimi konuşsun biz daha kısa vadeli hedef koyalım dedik. 30 Mart 2014 yerel seçimde sandığı hedef koyduk. 3 hedefle yola çıktık: 1. Oy ver kampanyası, 2. Bilinçli oy kullanma. Adayları tanıyor muyuz, iki kelimeyi yan yana getirebiliyor mu? Sorulara somut cevap verebiliyor mu? 3. Sandıklara sahip çıkmak.


* Başbakan'ın 'Facebook'u kapatırız' mesajı sosyal medyayı karıştırdı! (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/turkiye/basbakanin_facebooku_kapatiriz_mesaji_sosyal_medyayi_karistirdi-1179990

Canlı yayında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, ses kayıtlarına yönelik açıklamalarda bulunurken, Youtube ve Facebook'un ise kapatılabileceği sinyalini verdi.


* Başbakan Erdoğan: Bu milleti Facebook'a, Youtube'a yedirmeyiz! (Giren: Tuğba)

http://www.radikal.com.tr/politika/basbakan_erdogandan_onemli_aciklamalar-1179966

Başbakan Erdoğan, internette dolaşan ses kayıtlarına yönelik yaptığı açıklamada internet için yeni önlemler alacaklarını söyledi. "Bu milleti Facebook'a, Youtube'a yedirmeyiz" diyen Erdoğan, kapatılmalarının da önlemler arasında olduğunu ifade etti.


* Seçimin kalbi sosyal medyada atar (Giren: Tuğba)

http://www.milliyet.com.tr/secimin-kalbi-sosyal-medyada-atar/pazar/haberdetay/09.03.2014/1848630/default.htm

Her ne kadar Başbakan, Facebook ve Youtube’u kapatabileceklerini açıklamış olsa da siyasi partilerin ve siyasetçilerin sosyal medya hesaplarını yöneten isimler sosyal medyanın siyasetteki öneminin her geçen gün arttığı konusunda hemfikir


* ‘Tekno’ seçim yarışı (Giren: Tuğba)

http://ekonomi.milliyet.com.tr/-tekno-secim-yarisi/ekonomi/detay/1849126/default.htm

Yerel seçimler için geriye sayım devam ederken, sosyal medyanın da kampanyalardaki ağırlığı artıyor. Adaylar seçmenleri etkilemek için Twitter ve Facebook’u kullanırken, mobil uygulama yaptıran da var.


* Yerel seçimi kazanmak sosyal medyadan geçer (Giren: Tuğba)

http://www.milliyet.com.tr/yerel-secimi-kazanmak-sosyal/gundem/detay/1793426/default.htm

Hem Türkiye’de hem de Kıbrıs’ta daha önce birçok partinin iletişim danışmanlığını yapan Avrupa Siyasi Danışmanlar Derneği Başkanı Yardımcısı Necati Özkan, 30 Mart 2014’te gerçekleştirilecek yerel seçimler öncesinde, Özkan Milliyet’in sorularını yanıtladı:


* Seçimlerin en radikal ismi kaç oy aldı? (Giren: Tuğba)

http://siyaset.milliyet.com.tr/secimlerin-en-radikal-ismi-kac-oy/siyaset/detay/1861653/default.htm

Sosyal medyada ilginç vaatleriyle dikkat çeken İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Şafak Tanrıverdi, il seçim kurulunun açıkladığı ilk rakamlara göre 1089 oy aldı


* Partiler seçimde sosyal medyayı nasıl kullanacak? (Giren: Tuğba)

http://www.milliyet.com.tr/partiler-secimde-sosyal-medyayi/gundem/ydetay/1790658/default.htm

Konuyu merak ettiğimden işin uzmanlarından, sosyal medya alanında önemli markalara hizmet veren Promoqube ajansının kurucularından Özgür Alaz’a danıştım. Kendisinden bilgi aldım.


* Tekno yerel seçim ‘bayrakçı’yı vurdu (Giren: Tuğba)

http://ekonomi.milliyet.com.tr/tekno-yerel-secim-bayrakci-yi/ekonomi/detay/1851894/default.htm

30 Mart’a iki hafta kaldı. Seçim yarışı sürüyor ama sokaklarda parti bayrakları ve afişler eskisi kadar yoğun değil. ‘İşleri yarıya inen’ matbaacılar ‘belirsizlik’ ve ‘teknolojiden’ şikâyet ediyor


* Facebook'ta Binali Yıldırım adına ilginç bir sayfa açıldı (Giren: Tuğba)

http://siyaset.milliyet.com.tr/iste-sosyal-medyanin-yeni-fenomeni/siyaset/detay/1837974/default.htm

Sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım adına ilginç bir sayfa açıldı. AK Partili üniversite gençleri tarafından ‘Binali Abi’ adıyla açılan sayfada, Yıldırım’ın işçi tulumuyla illüstre edilmiş çizimleri yer alıyor.


* BAKAN ELVAN'DAN SOSYAL MEDYA ŞİRKETLERİNE UYARI (Giren: Tuğba)

http://www.milliyet.com.tr/bakan-elvan-dan-sosyal-medya-sirketlerine-konya-yerelhaber-104572/

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, sosyal medya şirketlerinin Türk kanunlarına uymak zorunda olduğunu bildirdi. Sosyal medya üzerinden Başbakan ve Bakanlara hakaret ve küfür edildiğini, buna göz yumulmamasını isteyen Bakan Elvan, "Maalesef bu sosyal medya aracının yanlış kullanıldığını görüyoruz. Sosyal medya aracı insanların arasındaki bağı sağlamak ve güçlendirmek için kullanılır.


* Bahçeli'den sosyal medya pozu (Giren: Tuğba)

http://siyaset.milliyet.com.tr/bahceli-den-sosyal-medya-pozu/siyaset/detay/1836617/default.htm?ref=haberici

Bahçeli, parmağına yüzüğünü takıp cebinden bir tesbih çıkararak sobanın önünde bacak bacak üstüne atarak poz verdi. Bahçeli "Sosyal medyada bol bol dolaşacak bir fotoğraf çektiniz" diyerek espri yaptı.


* AKP’de Twitter Seferberliği (Giren : Murat)

http://www.al-monitor.com/pulse/tr/originals/2013/09/turkeys-akp-twitter-election.html#

Gezi parkı protestolarıyla artan sosyal medya kullanımı ve AKP cephesinden 'internet açılımı' nın Türkiyedeki seçimle ve seçmenle olan ilişkisi anlatılmaktadır.


* Turkey’s political crisis isn’t just about Twitter and YouTube (Giren : Murat)

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/03/29/turkeys-political-crisis-isnt-just-about-twitter-and-youtube-here-are-two-important-factors-you-should-understand/

AKP hükümetinin ülkede ki yerel seçimler öncesi internet yasaklarıyla demokratikleşme adına verdiği mücadele ve Gülen cemaati, derin devlet ve politika ilişkisi anlatan bir haber.


* Turkey's Social Media Wars (Giren: Yuan)

http://www.newsweek.com/turkeys-social-media-wars-244721

In the weeks before Turkey’s March 30 election, the government shut down some popular social networks, including Twitter, YouTube and Vimeo. The country’s highest court reversed that mandate last week, but the ruling party’s big win at the polls could mean its battle against social media will get even nastier.

* 5 THINGS TO KNOW ABOUT TURKEY’S SOCIAL MEDIA BATTLE ( Giren: Yuan)

http://blogs.wsj.com/briefly/2014/03/28/5-things-to-know-about-turkeys-social-media-battle/

Turkey’s government is drawing domestic and international criticism for blocking Twitter and YouTube. The bans come just before critical March 30 local elections seen as a test of Prime Minister Recep Tayyip Erdogan’s popularity. Here are five things to know about the government’s bans of these social media sites and the upcoming elections.


* How Much Do You Know About Turkey’s Social Media Crackdown? (Giren: Yuan)


http://blog.amnestyusa.org/europe/how-much-do-you-know-about-turkeys-social-media-crackdown/

Embarrassed by a graft probe and series of leaked recordings aimed at embarrassing the government in advance of elections, the AKP responded with draconian new restrictions on social media.



* Turkey’s political crisis isn’t just about Twitter and YouTube (Giren : Murat)

http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/03/29/turkeys-political-crisis-isnt-just-about-twitter-and-youtube-here-are-two-important-factors-you-should-understand/

AKP hükümetinin ülkede ki yerel seçimler öncesi internet yasaklarıyla demokratikleşme adına verdiği mücadele ve Gülen cemaati, derin devlet ve politika ilişkisi anlatan bir haber.


* 2014 MART YEREL SEÇİMLER'I SOSYAL MEDYA DUYGU ANALIZI (SENTIMENT ANALYSIS) (Giren: Tuğba)

http://www.smartinovasyon.com/wp-content/uploads/2014/02/sentiment_sonuclari.pdf

SmartInovasyon tarafından hazırladıgımız bu raporda sosyal medya platformu Twitter üzerinde ˘2014 yerel seçimler için Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi için sosyal medya mesajlarının duygu analizi (sentiment analizi) yapılmıştır.


* Sosyal Medya Analizi (Giren: Tuğba)

http://secimharitasi.com/sosyal-medya-analizi

Desteklediğiniz aday ya da partinin sosyal medyadaki performansını merak ediyor musunuz?

Adayınızın veya partinizin Twitter performansını inceleyin, karşılaştırın.


* 2014 Türkiye Yerel Seçimlerinin Analizi (Giren: Tuğba)

http://researchturkey.org/tr/the-analysis-of-2014-local-elections-of-turkey/

2014 seçimlerine Türkiye, tarihinin en büyük yolsuzluk iddiaları ile girmiştir. Baskılar, yasaklar ve hukuk ihlalleri ile iç içe bir seçim kampanyası yürütülmüştür. Kamu gücü, para gücü ve medya gücü kural tanımaksızın seçim sonuçlarını belirlemek için seferber edilmiştir. Seçmenin kutuplaştığı, partiler arası oy geçişinin tıkandığı bir seçim yaşanmıştır. Bu seçimler pek çok açıdan olduğu gibi, özellikle yolsuzluklara karşı dindar muhafazakâr seçmenin tepkisini tespit etmemizi sağlayacak bir örnek olay; Siyaset Bilimi araştırmaları için ise bir laboratuvar niteliğindedir. Seçmeni kutuplaştırmaya ve halkın bilgilenme hakkını elinden almaya yönelik olarak kullanılan iktidar gücünün, iktidarın oy kaybını azalttığının açık bir örneğidir.


* Seçim Sonuçları Niçin Twitter'dan Tahmin Edilemez ve Türkiye Örnekleri (Giren: Tuğba)

http://www.e-siber.com/sosyal-medya/secim-sonuclari-twitter-dan-nicin-tahmin-edilemez-ve-turkiye-ornekleri/

Son bir iki yıldır Twitter'dan toplumların ruh halleri analizi, kitlesel yönlendirmeler, mali piyasaların tahmini, hedge fonları yatırımları, sosyal kimliklerin yeniden şekillenmesi, protesto ve eylemlerin tahmini, bilimsel makalelerin atıflarına etkime, doğal afetlerin koordinasyonu, bankacılık işlemleri, kitleleri organize edip harekete geçirme, Arap Baharı'nı yönlendirme, geniş ölçekli insan davranışları ve gerçek-zamanlı olayları önceden tahmini ve benzeri konular üzerine oldukça ilginç araştırmalara şahit olduk.


* Aziz Kocaoğlu Kampanya Ar-Ge Ofisi İzmir Gönüllüleri Sosyal Medya Çalışması (Giren: Tuğba)

http://keelbilled.com/blog/aziz-kocaoglu-kampanya-ar-ge-ofisi-izmir-gonulluleri-sosyal-medya-calismasi-infografik/

Teknolojinin hızla geliştiği günümüz Bilgi Çağı’nda iletişim teknolojileri ve bireyler arasındaki iletişim modellerinde değişimler ciddi anlamda göze çarpmaktadır. Geçmişte en populer iletişim araçlarından biri olan mektuplar günümüzde bir nostalji, güzel bir anı haline geldi. Birçok toplum bilimci tarafından yapılan araştırmalarda tekonolojinin insanların alışkanlıklarına yönelik etkisi ölçülmeye çalışmakta. Gelişmeler neticesinde olumlu etkilerin varlığından bahsedebileceğimiz gibi olumsuz yönleri de mevcuttur.


* AKP'li seçmen Twitter konusunda kararsız (Giren: Tuğba)

http://www.bbc.co.uk/turkce/multimedya/2014/03/140323_vid_akp_miting_twitter.shtml

Türkiye'de Twitter'a erişimin yasaklanması ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Ankara'da düzenlediği mitinge giden Sinan Onuş, AKP'li seçmenlere Twitter yasağı konusundaki görüşlerini sordu.


* Twitter yasağını anlıyoruz, Facebook bize yeter' (Giren: Tuğba)

http://www.bbc.co.uk/turkce/multimedya/2014/03/140322_vid_twitter_rize.shtml

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın baba memleketi Rize sokaklarında, erişimi engellenen Twitter konusunda görüşleri, kapatma gerekçesinin haklı olup olmadığını sordu.


* Twitter yasağına tepkiler (Giren: Tuğba)

http://www.bbc.co.uk/turkce/multimedya/2014/03/140321_vid_twitter_sokak.shtml

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Bursa mitinginde ''Twitter, mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız'' demesinin ardından Türkiye'de Twitter'a erişim engellendi.

Ancak kullanıcılar bu yasakların işe yaramayacağını savunuyor.


* Erdoğan'ın 'Twitter, mwitter' açıklaması (Giren: Tuğba)

http://www.bbc.co.uk/turkce/multimedya/2014/03/140321_vid_erdogan_twitter_konusma.shtml

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Bursa mitinginde ''Twitter, mwitter hepsinin kökünü kazıyacağız'' demesinin ardından Türkiye'de Twitter'a erişim engellendi.


* Twitter: Abdullah Gül ve CHP'den tepki (Giren: Tuğba)

http://www.bbc.co.uk/turkce/multimedya/2014/03/140321_vid_gul_chp_tepki.shtml

Türkiye'de Twitter'a erişimin yasaklanması ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül bir Twitter mesajıyla 'Sosyal medya platformlarının tamamen kapatılması tasvip edilemez' derken, CHP kararı yargıya taşıyacaklarını açıkladı.


* 10 Seçim Taktiği ve Gezi Direnişi (Giren: Tuğba)

http://bianet.org/bianet/siyaset/149935-10-secim-taktigi-ve-gezi-direnisi

Seçim dönemine girerken sorulan soruların kimileri, aynı ve kimileri, farklı. Aynı olan sorulardan biri, seçimlerde adayların eşit olanaklara sahip olup olmadığı. Adayların genel başkanlara bağımlı olması dolayısıyla; seçimlerin, halkın değil, genel başkanların seçimi niteliğinde olduğu sık sık söyleniyor. Seçim barajı da, bunun üstüne tuz biber ekiyor. Bağımsız aday olarak girmeyi deneyelim. Bu durumda, aday başvurusunun bile masraflı olduğu görülüyor.


* ANAR – 30 MART 2014 YEREL SEÇİMLERİ ANALİZİ (Giren: Tuğba)

http://www.iletisimvediplomasi.com/30-mart-2014-yerel-secimleri-analizi/


* Konda – 30 MART 2014 YEREL SEÇİMLERİ ANALİZİ (Giren: Tuğba)

http://www.konda.com.tr/tr/raporlar/KONDA_30Mart2014_YerelSecimAnalizi.pdf


* YEREL SEÇİMLERDE SEÇMENİN TERCİHİ ÜZERİNDE ADAY İMAJININ ETKİSİ: UŞAK ÖRNEĞİ (Giren: Tuğba)

http://edergi.sdu.edu.tr/index.php/sbed/article/viewFile/3353/2864

Yerel yönetim (özellikle belediye başkanlığı) seçimleri, adayı daha fazla ön plana çıkarması açısından milletvekili seçimlerinden farklıdır. Adayın sahip olduğu kimi özellikler (fiziksel, kişisel, eğitim, iletişim becerisi, geleceğe dair projeler, ideoloji, hemşericilik) seçmenin tercihinde etkili olabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, belediye başkanlığı seçimlerinde adayın imajının seçmenin tercihine olan etkisini ve seçmenin mevcut belediye başkanına karşı imaj algısını Uşak ili örneğinde ortaya koymaktır. Çalışmada, Uşak ilinde 384 seçmene uygulanan soru kağıtlarından elde edilen bulgular analiz edilmiştir.


* YENİ MEDYA AKIMLARINA TÜRK İNSANININ UYUM SAĞLAMA SÜRECİ (İSTANBUL İLİ ÖRNEĞİ) (Giren: Tuğba)

http://www.johschool.com/Makaleler/91233518_28.%20idilaladag402.pdf

2000’li yıllardan sonra gelişen ve yaygınlaşan internet medyası ve sosyal medya akımları, klasik medyanın yerine geçme eğilimindedir. Amerika’daki birçok gazetenin 2015 yılı itibariyle matbaalarını kapatıp dijital medya yayınlarına geçme kararı bu eğilimi desteklemektedir. Dijital medyanın gelişimi ile birlikte sosyal medya, gelişmiş ülkelerdeki klasik medya yayıncıları için karlı bir platform olmaya başlamıştır. Ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde, gerek teknolojiye geçiş sürecinin yavaş olması gerekse de teknolojinin daha yavaş özümsenmesi, halkın bu yeni medya akımlarına uyum sağlamasını zorlaştırmıştır. Bu çalışmada, Türk insanının yeni medya akımlarına uyum sağlama süreci incelenmiştir. Bu amaçla Survey yöntemine dayalı olarak bir anket çalışması yürütülmüş ve anket sonuçları SPSS programında değerlendirilerek istatistiksel açıdan raporlanarak yorumlanmıştır.


* Seçim savaşları, oy ve ötesi, sosyal medyanın etkileri (Giren: Tuğba)

http://www.youtube.com/watch?v=DYK7CqYaAa4

5N 1K - 02.04.2014


* İhsanoğlu’nun takipçi sayısı hızla artıyor (Giren: Özge)

'Çatı aday' Ekmeleddin İhsanoğlu, resmi Twitter hesabından, resmi Twitter hesabı ile ilgili video yayınladı.

http://sozcu.com.tr/2014/gundem/ihsanoglunun-takipci-sayisi-hizla-artiyor-538485/

ACADEMIC RESEARCH

(back to top)


* 2009 YEREL SEÇMLERİNİN TÜRK BLOG VE FORUM ORTAMLARINA YANSIMALARI (Giren: Tuğba)

http://sobiad.odu.edu.tr/files/cilt2/cilt2sayi4pdf/yilmaz_mehmet.pdf

Sanal ortamın sunduu enstrümanlar olarak blog ve forum üzerinden gerçekletirilen siyasal etkinlikler çevrimiçi siyasal iletiim olarak karakterize edilmektedir. Blog ve forum ortamlarındaki siyasal tartıma ve müzakereler gerçek yaşam ile önemli bir etkileşim içindedir. Siyasal gündeme dair konular istisnasız olarak çevrimiçi siyasal alana taşınmaktadır. “itim etkisi” adı verilen yaklaşım ile çevrimiçi vatandaşların Mart 2009 Yerel Seçimlerini sanal ortama nasıl taşıdığı Kasım-Mart 2009 tarihlerinde en fazla girildiği saptanan 243 blog ve 30 forumun incelenmesi yolu ile değerlendirilmektedir. Ayrıca süreçte enstrümanların etkinlikleri de karşılatırılmaktadır. Değerlendirmenin kuramsal temeli “mobilizasyon” ve “pekiştirme” kuramlarına dayanmakta olup analiz sonuçları araştırma konusunun “pekiştirme” kuramının artlarını sağladığı yönündedir.


* Siyasal Propaganda Araçlarının Seçmen Davranışı Üzerindeki Etkisine Yönelik Seçmen Algısı: Isparta Örnek Olayı (Giren: Tuğba)

http://alanyadergi.akdeniz.edu.tr/_dinamik/164/219.pdf

Özet: Demokratik sistem içerisinde önemli bir role sahip olan siyasi partiler, seçmenlerden aldıkları oyları artırabilmek için seçmenleri etkilemeye yönelik bir takım faaliyetler gerçekleştirirler. Bu tür faaliyetler siyasal propaganda olarak adlandırılmaktadır. Siyasal propaganda faaliyetleri çeşitli araçlarla yürütülebilmektedir. Bu çalışma, siyasal propaganda araçlarının seçmenler üzerindeki etkisini ve bu konudaki seçmen algısını ölçme amacını taşımaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Isparta şehir merkezinde seçmenlerle yapılan anketlerde elde edilen veriler, istatistiksel yöntemler aracılığıyla değerlendirilmiştir.


* TEKNOLOJİK DEĞİŞİMİN SİYASAL ALANA YANSIMALARI: İSVEÇ KORSAN PARTİSİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Giren: Tuğba)

http://www.academia.edu/5037661/TEKNOLOJIK_DEGISIMIN_SIYASAL_ALANA_YANSIMALARI_ISVEC_KORSAN_PARTISI_UZERINE_BIR_ARASTIRMA

Özet: Bilişim teknolojilerinde 20. yüzyılın son çeyreğinden itibaren meydana gelen hızlı değişim, bilgisayarlaşma oranının ve internete erişim imkânlarının artmasıyla birlikte toplumsal hayatı önemli oranda şekillendirmiştir. Günlük faaliyetlerin yanı sıra hayal dünyasının zenginliklerini de hedef kitlelere sunma imkânı veren internet, yeni bir toplumsallaşma alanı olarak ortaya çıkmış; kapitalist sistemin özü gereği önem kazanan her ürün, mecra gibi internet de hızla ticarileşmiştir...


* Sosyal Medyanın Politik Katılım ve Hareketlerdeki Rolü (Giren: Tuğba)

http://ab.org.tr/ab12/bildiri/205.doc

Özet: Bu araştırma, sosyal medyanın siyasi katılım ve hareketler üzerinde oynadığı rolleri incelemektedir. İnsanların birbirleri ile etkileşimli bir şekilde iletişim kurabilmek için kullandıkları çevrim içi teknolojiler sosyal medya olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde sosyal medya hayatın her alanında etkin olarak kullanılmaktadır. Bu çalışma karma yöntem ilkeleri takip edilerek gerçekleştirildi. Nicel veriler bir üniversitenin 200 öğrencisine uygulanan anketlerden toplanmıştır. Nitel veriler ise 3 tane siyasi partiden 4 milletvekili ve bir sosyal medya uzmanı ile yapılan yüz yüze görüşmelerden elde edilmiştir. Bu araştırma öncelikle sosyal medya hakkında genel bilgiler ve sonrasında ise sosyal medyanın siyasal alandaki gücü, demokrasiye etkileri ve sosyal medyaya karşı gösterilen tutum bakımından politikaya katılımı incelenmiştir. Bunlara ek olarak internet özgürlüğü ve internet sansürü incelenmiştir. Sosyal medyanın kullanıldığı siyasal eylemler ve günümüzün önemli konularından olan Arap Baharı ile sosyal medyanın ilişkisi araştırmanın incelediği diğer bir konudur. Sonuç kısmında ise yapmış olduğumuz araştırma çalışmasının değerlendirmesini bulabilirsiniz.


* İnternetle Değişen Siyaset Pazarlaması: Dünyadan Örneklerle Yeni Trendler (Giren: Tuğba)

http://www.siyasaliletisim.org/pdf/internettesiyasetpazarlamasi.pdf

Özet: İnternet, siyaset ve pazarlama ilişkisine yeni bir boyut kazandırarak, son yıllarda siyasi iletişim ve kampanyaların gerçekleştirildiği popüler bir yer haline gelmiştir. Günümüzde siyaset pazarlamasının önemli bir aracı haline gelen internet, siyasi parti, aday ve liderler açısından seçmenlere ulaşmada, ideoloji ve fikirlerin yayılmasında, destek ve parasal kaynak sağlamada yeni fırsatlar sunarken; seçmenler açısından parti politikalarını öğrenmede, adaylara ulaşmada ve görüşlerini iletmede büyük olanaklar sağlayarak siyasi iletişim ve etkileşimi güçlendirmektedir. Bu çalışmada amaçlanan siyaset pazarlamasında internet ile birlikte yaygınlaşan yeni trendlerin ortaya konmasıdır. Bu doğrultuda siyaset pazarlamasında internetle ortaya çıkan yeni trendler dünyadan uygulama örnekleriyle ele alınmış ve bu trendlerin siyaset pazarlamasına getirdiği yeni açılımlar üzerinde durulmuştur.


* MİLLİYETÇİ HAREKET PARTİSİ’NİN ALTERNATİF MECRA ARAYIŞINDA 2011 GENEL SEÇİMLERİ VE TWİTTER KULLANIMI (Giren Tuğba)

http://globalmediajournaltr.yeditepe.edu.tr/makaleler/GMJ_8._sayi_Bahar_2014/pdf/Dogu-et-al.pdf

Özet: Çalışmada ana akım haber medyasındaki temsil düzeyinin yetersizliği neticesinde alternatif bir mecra arayışına giren Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) yeni medya ile olan deneyimi ele alınmaktadır. Bu kapsamda, Web 2.0’ın demokratik katılım kaynaklı yurttaşlık kültürünün gelişmesine katkıda bulunduğu varsayımından hareketle, sosyal medya ortamlarından Twitter’ın MHP temsilcileri tarafından 2011 Genel Seçimleri’ndeki kullanım pratiği incelenmektedir. İki analiz düzeyinde nicel ve nitel çözümlemenin uygulandığı çalışmanın ilk aşamasında, örnekleme alınan MHP Twitter hesaplarının kullanımı üzerine genel bulgular aktarılmaktadır. Sonraki aşamada makro ve mikro düzeyde ‘içerik çözümlemesine tabi tutulan hesaplar, sunulan örnekler üzerinden değerlendirilmektedir.


* Demokrasinin E-Dönüşümü (Giren: Tuğba)

http://iys.inonu.edu.tr/webpanel/dosyalar/1427/file/m_eminbabacan.pdf

Özet: Demokrasi köken itibariyle her ne kadar çok eski bir geçmişe dayandırılsa da, daha çok modern dönemde gelişmiş, olgunlaşmış ve bugünkü formuna ulaşmıştır. Bu bakımdan demokrasi, modern bir yönetim ve siyaset üretme aracı olarak tanımlanabilir. Bugün demokrasinin geçirdiği birçok aşama ve gelişmişlik düzeyine rağmen, demokrasi kavramı çoğu kez üzerinde ittifak edilebilen bir tanıma sahip değildir. Konjonktürel ve stratejik hedeflenmeler doğrultusunda kimi zaman anlam genişlemesine, kimi zaman da anlam daralmasına uğratılarak serüvenine devam etmektedir.

Demokrasinin süreç içerisinde gelişimi ve olgunlaşarak ilerlemesi siyasi, ekonomik, kültürel, teknolojik vb. gelişmelerin paralelinde bir seyir izlemiştir. Bununla birlikte demokrasinin gelişmesinde ve bir kültür oluşturmasında iletişim araçlarının varlığı yadsınamaz ölçüde önemlidir. Bu anlamda günümüzde iletişim araçlarının yeni formu olarak ortaya çıkan sosyal medya, demokratik katılımı yapısal bir dönüşüme uğratarak değiştirmekte ve geliştirmektedir. Yerel ve küresel ölçekte sosyal medyanın bireylerin demokratik katılımını artırdığı düşüncesini besleyen kimi toplumsal ve siyasal gelişmeler konunun araştırılmasını gerekli kılmaktadır.

Bu araştırmanın amacı, küreselleşen evrenin her yerinde bir ağ oluşturan sosyal medyanın, demokrasinin işleme ve gelişme biçimini nasıl etkilediğini ele almak, ayrıca sosyal medyada yer alan siyasi parti, lider ve onlarla paylaşımda bulunan bireylerin bu ortamda neleri nasıl paylaştıklarını içerik analizi yöntemiyle incelemektir.


* Küreselleşme ve Siyasi Partiler (Giren: Tuğba)

http://iys.inonu.edu.tr/webpanel/dosyalar/1427/file/suleymanekici.pdf

Alıntı: "Küreselleşme süreci partiler özellikle sorunların siyasi otoritelere aktarılması işlevini kitle iletişim araçları ile paylaşmak zorunda kalmıştır. Ayrıca medya özellikle çeşitli siyasal tartışma programları siyasal sosyalleşme ve bilinçlenmeye aracılık ederek partilerin bu işlevine ortak olmuşlardır. Kitle iletişim araçları ve sosyal medya parti liderinin doğrudan bireylerle ilişki kurabilmesini mümkün kılmıştır. Böylece siyasal parti örgütünün ve mitinglerin önemi azalmıştır. Bundan dolayı parti örgütünde eğitim ve örgütlenme birimlerinin önemi azalırken medya ve halkla ilişkiler partilerin yeni önemli örgütsel birimleri olmuşlardır."


* Yeni Halkla İlişkiler Teknolojileri ve Politik İletişim Üzerindeki Etkileri (Giren: Tuğba)

http://siyasaliletisim.org/pdf/Halklailiskilervesiyasaliletisim.pdf

Özet: Halkla İlişkilerde çağdaş teknolojilerin kullanımı ve gösterdiği sonuçlar günümüzde halkla ilişkileri politikanın vazgeçilmez bir unsuru haline getirdi. 20.yüzyılın sonunda yaşanan ve insanların günlük hayatına etki eden önemli gelişmelerden biride internet’in evlere girmesi oldu. 21.yüzyılla birlikte değişime uğrayan internet, artık kullanıcıların şekillendirdiği bir mecra haline gelmiştir. Dünya üzerinde artan internet kullanımı, şahıs, kurum ve kuruluşlara çeşitli fırsatlar sunmuştur. Bunlardan biride Web2.0 internet teknolojileriyle gelen özgür ve yayılmacı iletişim platformları oldu. Stratejik olarak planlanarak Halkla İlişkiler sürecine dâhil edilen Web2.0 araçları, 2008 Amerika Başkanlık Seçimleri’nde politik iletişim üzerindeki etkisini göstermiştir. İşte bu çalışma 21.yüzyılda çağdaş halkla ilişkiler teknolojilerinin kullanımının, politik iletişimde neden ve nasıl bir ihtiyaç haline dönüştüğünü incelemekte ve 2011 Halk İlişkiler eğilimlerine dair ön görüde bulunmaktadır.


* İnternetle Değişen Siyaset Pazarlaması: Dünyadan Örneklerle Yeni Trendler (Giren: Tuğba)

http://www.siyasaliletisim.org/pdf/internettesiyasetpazarlamasi.pdf

Özet: İnternet, siyaset ve pazarlama ilişkisine yeni bir boyut kazandırarak, son yıllarda siyasi iletişim ve kampanyaların gerçekleştirildiği popüler bir yer haline gelmiştir. Günümüzde siyaset pazarlamasının önemli bir aracı haline gelen internet, siyasi parti, aday ve liderler açısından seçmenlere ulaşmada, ideoloji ve fikirlerin yayılmasında, destek ve parasal kaynak sağlamada yeni fırsatlar sunarken; seçmenler açısından parti politikalarını öğrenmede, adaylara ulaşmada ve görüşlerini iletmede büyük olanaklar sağlayarak siyasi iletişim ve etkileşimi güçlendirmektedir. Bu çalışmada amaçlanan siyaset pazarlamasında internet ile birlikte yaygınlaşan yeni trendlerin ortaya konmasıdır. Bu doğrultuda siyaset pazarlamasında internetle ortaya çıkan yeni trendler dünyadan uygulama örnekleriyle ele alınmış ve bu trendlerin siyaset pazarlamasına getirdiği yeni açılımlar üzerinde durulmuştur.


* Sosyal Medyada Sol Muhalefetin Gündemi ve Pratikleri (Giren: Tuğba)

http://www.tsadergisi.org/Makaleler/768923957_(45-79)Sosyal%20Medyada%20Sol%20Muhalefetin...pdf

Özet: Çalışmada ana akım medyanın genellikle dışarıda bıraktığı sol muhalefetin sosyal medyadaki gündeminin ne olduğunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 11 Facebook sayfasında bir hafta boyunca paylaşılan 545 içerik analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre ulusal haber (248) ve yorum-eleştiri (121) türlerinin paylaşımlar içinde en yüksek frekansa sahip olduğu gözlenmiştir. Paylaşımların genelde ulusal ana akım medya gündemi ile ortak, fakat açık olarak eleştirel bir üslupta olduğu görülmüştür. Bu paylaşımlar genel olarak, sayfaların kullanıcıları arasında bilgi alışverişi sağlamakta, protesto ve direniş eylemlerinin duyurularını yapmakta ve takipçileri için ortak bir duygu dünyasını inşa etmektedir. Böylelikle ana akım medyada yeterince temsil kabiliyetine sahip olmayan politik konumlanışlara imkân tanımaktadır. Tartışma bölümünde sosyal medyanın muhalif söylemlerin inşasındaki rolü ve politik kültür açısından işlevi, günümüz politik öznesinin ve siber iletişimin sınırlılıkları bağlamında ele alınmaktadır.


* Demokrasi Tartışmaları Bağlamında 2011 Milletvekili Genel Seçimleri ve Medya Üzerine Niceliksel Bir Analiz (Giren: Tuğba)

http://dergiler.ankara.edu.tr/dergiler/49/1881/19764.pdf

Özet: Bu çalışma, siyasetin 20.yüzyılın ikinci yarısından itibaren geçirdiği dönüşüm sonucunda medyanın siyasal kampanyalar ve kampanya içeriklerinin oluşturulmasında oynadığı ağırlıklı rolden ve medya ile siyasal süreçler arasındaki karşılıklılık ilişkisinden hareketle 2011 Milletvekili Genel Seçimlerine katılan ve birbirinden farklı ideolojik konumlara sahip siyasal partilerin “demokrasi” söylemlerini ve medyaya yansımalarını incelemek amacındadır. Başka bir deyişle bu çalışma, siyasi partilerin ve parti ileri gelenlerinin seçim kampanyası sürecinde demokrasi kavrayışlarını hangi anlamsal çerçeveler içinde ve hangi önceliklerle tanımlandıklarını ortaya koymayı amaçlamaktadır.


* Siyasal İletişim 2.0 (Giren: Tuğba)

http://www.mustimedia.com/pdfs/siyasal%20ileti%C5%9Fim%202.0.pdf

Özet: Siyasi konular sosyal medya ortamlarında geniş yer bulmaktadır. Medya ve siyaset ilişkisine sosyal medya güçlü bir aktör olarak müdahil olmaktadır. Sosyal medya sadece gündemi tüketen bir ortam olmaktan çıkmakta, siyasetin ve geleneksel medyanın gündemini belirlemektedir. 410 sosyal medya kullanıcısının katılımıyla gerçekleştirilen araştırmada, katılımcıların siyasi parti üyesi olmasalar dahi sosyal medya üzerinden siyasi paylaşımlarda bulundukları, Twitter kullanıcılarının daha çok siyasallaştığı ve sosyal medyada paylaşılan siyasi içeriklerin kullanıcıların siyasi tercihlerini etkilediği gibi sonuçlara ulaşılmıştır. Bu çalışma, yapılan araştırma bulgularının da katkısıyla, siyaset ve sosyal medya ilişkisini belirlemeye, sosyal medya etkisiyle değişen siyasal iletişimin bu yeni halini siyasal iletişim 2.0 kavramıyla açıklamaya çalışmaktadır.


* Sosyal Medyada 2011 Genel Seçimleri: Nicel -Nitel Arayüzey İncelemesi (Giren: Tuğba)

http://josc.selcuk.edu.tr/josc/article/view/35/32

Özet: Bu çalışma “Sosyal Medya Ortamlarının Siyasal İletişim Uygulamaları Açısından İncelenmesi: Türkiye’de 2011 Genel Seçimlerinde Facebook ve Twitter’ın Siyasi Parti ve Liderler Tarafından Kullanılması” adlı TÜBİTAK destekli (Kasım 2011-Kasım 2012) araştırma projesi kapsamında kullanılan nicel ve nitel arayüzey incelemesi üzerine metodolojik bir değerlendirme içermektedir. Araştırma projesinde Web 2.0’ın demokratik katılım kaynaklı yurttaşlık kültürünün gelişmesine katkıda bulunduğu varsayımdan hareketle, sosyal medya ortamlarından Facebook ve Twitter’ın, Türkiye’de siyasi partiler ve liderleri tarafından 2011 Genel Seçimleri’ndeki kullanım pratiği incelenmektedir.


* Siyasal İletişim Sürecinde Sosyal Medya ve Türkiye’de 2011 Genel Seçimlerinde Twitter Kullanımı (Giren: Nesli)

http://yayinlar.yesevi.edu.tr/files/article/899.pdf

2011 Genel seçimlerinde siyasi partilerin ve liderlerin web 2.0’ın olanaklarını daha yoğun kullandığını söyleyebiliriz. Bu çalışma öncesinde verili saydığımız durum, siyasal iletişim kampanyalarında Facebook ve Twitter’ın sahip olduğu önemdir. Türkiye’nin 2008 yılı itibariyle Facebook’u en çok kullanan 4. ülke olması, TBMM’deki partilerin bu arayüzeyde yüzlerce sayfae grup açmasına neden olmuştur. Facebook ve Twitter siyasal örgütlenmeler açısından örgütlenme pratiğinin yayılması ve seçmenin/yurttaşın siyasal iletişim sürecine, artık pasif alıcı olarak değil aktif eyleyen ve talep eden olarak dahil olabilmesi anlamında verimli bir alandır. Örneğin, Facebook ortamı siyasi partiler için siyasal söylemlerinin tanıtımını yapabildikleri;seçmenlerinden geri bildirim alarak, ağ üzerinden yeni politikalar üretebildikleri; kullanıcılar içinse siyasi partiye ve o siyasal söyleme dair talep ve beklentilerini en kolay yoldan ifade edebilecekleri alternatif bir kamusal alan olarak işlev görmektedir. İnternet’le birlikte gelişen “ağ yurttaşlığı”, eskinin edilgen, hürmetkâr ve biat eden yurttaşına göre, daha katılımcı,haklarına ve özgürlüklerine daha çok sahip çıkan bir yurttaşlık anlayışını içermektedir.


* Seçim kampanyalarında geleneksel medya, internet ve sosyal medyanın kullanımı (Giren: Sercan)

**EBSCOHOST'dan ebook ücretsiz** **erişilebilir**

Satın alma: http://www.dr.com.tr/kitap/secim-kampanyalarinda-geleneksel-medya-%C4%B1nternet-ve-sosyal-medyanin-kullanimi/yusuf-devran/egitim-basvuru/%C4%B1s-ekonomi-hukuk/medya/urunno=0000000372985

Teknolojik gelişmelerle birlikte siyasal iletişimde geleneksel medya vazgeçilmezliğini korurken, internet ve internet ortamındaki sosyal paylaşım siteleri gibi uygulamalar siyasal iletişime farklı bir boyut kazandırmaktadır. İnternet geniş kitlelere ulaşma, genç hedef kitle ile daha kısa ve etkili iletişim kurma gibi imkânlar sağlarken karşılaşılan en büyük zorluk internetin kontrol edilmesidir.Yeni iletişim teknolojilerinin siyasal iletişimde kullanılmasının kaçınılmazlığı göz önüne alınarak, bu alandaki nitelikli çalışmaların desteklenmesi ve siyasal iletişimde sosyal medyanın kullanımının bu çalışmalar bağlamında ele alınması bu alandaki niteliği arttıracaktır. Bu eser, siyasal iletişimde yaşanan gelişmelere ışık tutması ve bu alanda gelecekte yapılacak çalışmalara kılavuzluk etmesi bakımından çok büyük önem taşımaktadır.


* Bir siyasal iletişim aracı olarak internet : partilerin seçim kampanyalarında internetin yeri (Giren: Sercan)

EBSCOHOST'dan ebook ücretsiz erişilebilir

Satın alma: http://www.sanatkitabevi.com.tr/tr/?sku=16622

İnsanlık tarihi kadar eski olan "İktidar Mücadelesi", dünyanın birçok ülkesinde çok partili siyasal sistem ve demokratikleşme ile birlikte "Seçim Mücadelesi" haline dönüşmüş, özellikle seçim kampanyaları Siyasal İletişimin en önemli uygulama alanı haline gelmiştir. Günümüzde bir partinin seçim kampanyası yürütmeden, iletişim araç ve tekniklerini kullanmadan seçim kazanamayacağı yadsınamayacak bir gerçektir.

Elinizdeki bu kitap, Türkiye'de siyasal partilerin interneti, siyasal bir iletişim aracı olarak nasıl kullandıklarına ilişkin derinlemesine bir çözümleme denemesidir.


* Siyasal İletişimin Reklam Boyutuna İlişkin Kuramsal Bir İnceleme (Giren: Sercan)

EBSCOHOST'dan erişilebilir

Siyasal aktörlerin, düşünce ve eylem boyutuyla, kitleleri etkilemek ve yönlendirmek dolayısıyla ideolojik hedeflerine ulaşabilmek için kullandıkları iletişim yöntemleri, siyasal iletişim sürecini tanımlar. Düşünce ve davranış değişikliği oluşturmak ya da sürekliliğini sağlamak için siyasal aktörlerin kendilerini anlatmaya gereksinimleri vardır. Bu gereksinimi karşılayan siyasal iletişimdir. Siyasal reklamlar, en önemli siyasal iletişim yöntemlerinden biridir. Seçim kampanyalarında reklam tekniklerinin kullanılmaya başlanması ve seçim kampanyalarının 'mal ve hizmet' tanıtım kampanyalarına dönüştürülmesi, propaganda ve reklam kavramlarının daha da yakınlaşarak 'siyasal reklam', kavramının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Siyasal reklamlar biçim, içerik ve beklentilerine göre farklı türlere ayrılır. Bunlardan en bilinenleri, siyasal partizan reklamlar, adayların niteliklerine göre siyasal reklamlar, negatif siyasal reklamlar, siyasal iktidara yönelik olumlu ya da olumsuz siyasal reklamlar, sınıf/kesim ve demografik gruplara yönelik siyasal reklamlar, gizli siyasal reklamlardır. Siyasal iletişim etkinliğinin akla ilk gelen araçları televizyon, radyo, sinema, gazete ve dergilerdir. Bunun yanında afişler, el ilanları, broşürler, seçim bültenleri, bildirileri gibi basılı araçları ile CD'ler, video klipler, cep telefonu ve elektronik posta mesajları ve internet gibi iletişim teknolojilerinin sunduğu yeni ürün ve medyalar da siyasal reklam araçlarındandır. Bu çalışmada, özellikle, siyasal iletişim sürecinde kullanılan reklamın yöntem ve tekniklerini açıklayarak, tecimsel reklam ve siyasal reklam arasındaki farkların ne olduğu sorusu literatür tarama yöntemi kullanılarak yanıtlanmaya çalışılacaktır.


* Siyasal pazarlama uygulamaları açısından belediye başkanlarının web sitelerinin değerlendirilmesi (Giren: Sercan)

EBSCOHOST'dan erişilebilir

DEMİRTAş, Mehmet Can, and Nihan ÖZGÜVEN. "SİYASAL PAZARLAMA UYGULAMALARı AÇıSıNDAN BELEDİYE BAşKANLARıNıN WEB SİTELERİNİN DEğERLENDİRİLMESİ." Academic Review of Economics & Administrative Sciences 5.2 (2012).


* İnternet ve Siyasal Yaşam: Literatür Değerlendirmesi ve Bir Sentez Arayışı (Giren: Sercan)

http://inet-tr.org.tr/inetconf8/bildiri/115.doc

1996'da seçim kampanyaları içinde yeni ve sınırlı etkiye sahip bir araç olarak rol oynayan İnternet (Johnson et al., 1999) 2000 yılı Başkanlık Seçimleri sürecinde temel siyasal iletişim araçlarından biri olarak işlev gördü (Johnson, 2001)


* SİYASAL İLETİŞİMDE YENİ İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI: 2009 YEREL SEÇİMLERİNDE AK PARTİ'NİN ÇALIŞMALARI (Giren: Sercan)

http://www.hasansari.com.tr/upload/42603597.pdf

Siyasal iletişim, siyasal partilerin özellikle seçim dönemlerinde kendi görüş ve seçim programlarını seçmenlere anlatma adına düzenlenen her türlü iletişim stratejilerini içinde barındırmaktadır. Bazı hallerde partiler yâda adaylar seçmenlerin karşısına sadece kendi düşüncelerini anlatmak ve seçimin sonucunu lehlerinde tamamlamak için yüz yüze iletişim teknikleri ile hareket etmektedirler. Kimi hallerde de iletişim teknolojilerini kullanarak seçmenleri onların bulundukları her türlü ortamda rahatlıkla yakalayabilmeyi tercih etmektedirler. Seçmenlerin çok farklı özelliklerde olması nedeniyle oluşturulan siyasal kampanyalar da çok farklı teknikleri içermek durumundadır.


* SİYASAL İLETİŞİM VE İNTERNET: İLK TARTIŞMALAR (Giren: Sercan)

http://inet-tr.org.tr/inetconf9/bildiri/62.doc

KALKAN, A. G. V. D., KESKİN, H., AKGÜN, A. E., & Enstitüsü, G. Y. T. SİYASAL İLETİŞİM VE İNTERNET: İLK TARTIŞMALAR.


* GENEL VE YEREL SEÇİMLER İÇİN WEB TABANLI UYGULAMA: E-SEÇİM (Giren: Sercan)

EBSCOHOST'dan erişilebilir

Erdem, O. A., & Erkaymaz, O. (2009). GENEL VE YEREL SEÇİMLER İÇİN WEB TABANLI UYGULAMA: E-SEÇİM. e-Journal of New World Sciences Academy (NWSA), 4(2).


* E-Seçim Uygulamaları için Gereksinimler ve Tasarım İlkeleri (Giren: Sercan)

http://inet-tr.org.tr/inetconf11/kitap/cetinkaya_cetinkaya_inet06.pdf

Çetinkaya, D., & Çetinkaya, O. (2006). E-Seçim Uygulamaları için Gereksinimler ve Tasarım İlkeleri.


* TÜRKİYE'DE DEMOKRASİDEN E-DEMOKRASİYE GEÇİŞ SÜRECİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR (Giren: Sercan)

http://www.siyasaliletisim.org/pdf/edemokrasiyegecis.pdf

Şahin, A., Temizel, A. G. H., & Temizel, A. G. M. TÜRKİYE’DE DEMOKRASİDEN E-DEMOKRASİYE GEÇİŞ SÜRECİ VE KARŞILAŞILAN SORUNLAR.


* SİYASAL İLETİŞİM KAMPANYALARINDA SOSYAL MEDYANIN KULLANIMI (12 HAZİRAN 2011 SEÇİMLERi “twitter” ÖRNEĞİ) (Giren: Sercan)

http://www.tojdac.org/tojdac/VOLUME2-ISSUE4_files/tojdac_v02i405.pdf

Bilgi ve iletişim teknolojilerinde son 20 yıl içerisinde önemli değişim ve dönüşümler yaşanmıştır. Bahsi geçen değişim dönüşümler ışığında hayatın her alanında eskiye ait argümanlar köklü değişikliklere uğramıştır. Bunların arasında ‘siyaset yapma biçimleri’ hiç kuşkusuz öne çıkan konular arasında yer almaktadır.


* 12 EYLÜL ANAYASA REFERANDUMUNDA SİYASAL PARTİLERİN İNTERNET KULLANIMI VE KAMPANYA SÖYLEMLERİ (Giren: Sercan)

http://www.ajit-e.org/download_pdf.php?id=14&f=14_rev1.pdf



* Yeni İletişim Teknolojileri, Siyasal Katılim, Demokrasi (Giren: Sercan)

EBSCOHOST'dan erişilebilir

Karaçor, S. (2009). Yeni İletişim Teknolojileri, Siyasal Katılim, Demokrasi.Journal of Management & Economics, 16(2).



* SOSYAL MEDYANIN SİYASİ SEÇİMLERE ETKİSİ (Giren: Yuan)

http://dibakgenc.org/wp-content/uploads/2013/02/sosyal_medyanin_siyasi_sec3a7imlere_etkisi.pdf

AKP Genel Merkez Gençlik Kolları Dış İlişkiler Başkanlığı

İnternet teknolojisinin Web 1.0’dan Web 2.0’a geçmesiyle internetin hayatımızdaki rolü katlanarak arttı. Kısaca özetlenecek olursa, Web 1.0 olarak bahsedilen teknolojide, kullanıcılar internet sayfalarında seyirci iken Web 2.0 teknolojisi ile kullanıcılar internet sayfalarının besleyicisi ve katılımcısı oldular. Sosyal ağlar olarak bilinen Facebook, YouTube,Twitter, Linkedin gibi internet markaları bu teknolojinin en popüler ürünleri haline geldiler.

* 29 Mart 2009 Yerel Seçimlerinde Siyasal İletişim Uygulamaları (Giren: Deniztan)

http://www.yalova.edu.tr/Files/Personel/Hukuk-Fakultesi/29MartYerelSecimleriStratejikRaporu.pdf

TASAM Siyasal İletişim Enstitüsü tarafından hazırlanan stratejik araştırma raporlarından olan bu rapor; 29 Mart 2009 yerel seçimlerde siyasal partilerin uyguladığı siyasal iletişim stratejilerini inceler. Seçime katılan partilerden 7 tanesinin incelendiği raporda Siyasal İletişim Enstitüsü araştırmacılarından Arzu TEK; Adalet ve Kalkınma Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi ve Demokrat Parti analizleri ile kadın ve gençlik uygulamalarını incelemiş, yine Siyasal İletişim Enstitüsü araştırmacılarından O. Vahdet İşsevenler de Milliyetçi Hareket Partisi, Saadet Partisi, Demokratik Toplum Partisi ve Türkiye Komünist Partisi’nin siyasal iletişim uygulamalarını araştırmıştır.


* SOSYAL MEDYA VE SİYASET: TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ 24. DÖNEM MİLLETVEKİLLERİ SOSYAL MEDYA ANALİZİ (Giren Tuğba)

http://www.telekomdunyasi.com/edergi/25/subat-2014#41

Özet: Türkiye’de sosyal medya, hem siyasi hem de sosyal açıdan her geçen gün önemini arttırmaktadır. Özellikle, Facebook ve Twitter, hükümetlerin karar verme sürecinde ve politikacılarla vatandaşlar arasındaki ilişkileri şekillendirmede önemli bir rol oynamaktadır. Politikacıların, sosyal medya kullanımını çok önemli görmelerine ve bu alanda daha çok bulunmak istemelerine rağmen, bu yeni iletişim alanına uyumu hızlandırmak için partilerin belli bir stratejilerinin olmadığı görülmektedir. Türk siyasetinde Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesapları olan politikacı sayısı oldukça fazla olmasına rağmen, bu platformları etkin kullananların sayısı maalesef çok fazla değildir. Verilere dayanılarak yapılan araştırma sonucuna göre, geleneksel medyayı çok fazla kullanma şansı bulamayan siyasetçilerin sosyal medyayı alternatif olarak gördükleri ve bu yeni medyayı daha aktif olarak kullandıkları görülmektedir.


* Sosyal Medya Araçlarının Katılımcı Demokrasiye Etkisi (Giren: Tuğba)

https://www.academia.edu/attachments/31416258/download_file?st=MTQwMjQwOTA3Myw3OC4xODguODIuOTgsOTgxOTE5Nw%3D%3D&ct=MTQwMjQwOTA3NCw5ODE5MTk3

Günümüzde hayatın her alanında kullanılan sosyal medya, halkın toplumsal ve ekonomik alanda katılımının mümkün olduğunca yüksek bir orana ulaşmasına önem veren katılımcı demokrasi için de aktif bir şekilde kullanılmaya başlandı. Sosyal medya temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçiş sırasında her geçen gün yeni yollar açıyor. Artan internet kullanımıyla birlikte sosyal medya araçları hayatımızda önemli bir noktaya geldi. Bunun sonucunda günümüzde çok tartışılan dijital katılım kavramı ve kliktivizm yeni katılım mekanizmalarının oluştuğunun göstergesi.


* Demokrasi ve Siyasal Katılım (Giren: Tuğba)

http://www.tr.boell.org/downloads/demokrasi_ve_siyasal_katilim_konf_kitabi_2013.pdf

Alıntı: "Sosyal medya, katılımın artırılması ve bilgilendirme çabaları için artık vazgeçilmez bir araç olarak görünüyor; fakat Avusturya’da twitter kullanımını analiz eden bir araştırmadan yola çıkarsak, sosyal medyanın politik katılımı artıracağı tezini sorgulamamız gerek. Bin tane twitter hesabı üzerinden kimin kiminle haberleştiğine bakılan bu araştırmanın sonuçları düş kırıklığı yaratıcı. Esas olarak gazeteciler ve aynı zamanda küçük bir aktivistler çevresi ortama hâkim. Dolayısıyla en azından bugünlerde twitter’ın geniş bir politik tartışma için pek de uygun bir araç olmadığı ortaya çıkıyor. Twitter’da tartışılan konular münhasır; ekonomik konular, Avrupa’daki ekonomik kriz, uluslararası arenada ekonomik kriz ve her bir ülke için mümkün olan çözümler hiç tartışılmıyor; derin politik sorunlar da öyle. Bunlar yerine gündeme kimin neden istifa etmesi gerektiği ya da küçük skandallar oturuyor. Bu tespitler genel olarak sosyal medyanın durumu hakkında tam doğru bir resim çizmiyor elbette ama en azından bize bir yön gösteriyorlar.

Ayrıca toplumsal cinsiyet bakımından bakıldığında, sosyal medyanın esas olarak genç erkekler tarafından kullanıldığı ortaya çıkıyor. Kadınlar dışlanmıyor ama çeşitli sebeplerden dolayı sosyal medyaya katılmıyor. Sosyal medya esas olarak bir kampanya yürütme veya muhalefet yapma aracı oluyor, haberleşme ve hızlı bilgi erişimi için de uygun görünüyor, ama derin görüş alışverişi bakımından zayıf kalabiliyor.

Sosyal medyayla ilgili ayrıca birtakım sorunları tartışmamız gerek: Türkiye’nin siyasi sisteminin demokratikleştirilmesi ciddi ve çok derin bir tartışmaya gereksinim duyan bir konudur. Nasıl bir sistem istiyoruz? Çeşitli sistemlerin avantaj ve dezavantajları nelerdir? Eşitlik, kardeşlik ve özgürlüğü gerçekleştirmek için neler yapılması gerekir?"


* Türkiye'deki siyasal yaşamda sosyal medya: siyasal partilerin kullanım düzeylerine ilişkin bir araştırma (Giren: Tuğba)

http://cemsutcu.files.wordpress.com/2014/03/20-a-19-tc3bcrkiyedeki-siyasal-yac59famda-sosyal-medya-siyasal-partilerin-kullanc4b1m-dc3bczeylerine-ilic59fkin-bir-arac59ftc4b1rma.pdf



* POPÜLERLEŞEN SİYASET, SİYASALLAŞAN MÜZİK: 30 MART 2014 YEREL SEÇİM ŞARKILARI (Giren : Murat)

http://www.iletisimvediplomasi.com/wp-content/uploads/2014/06/5.pdf


Çalışmada, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerde siyasi partilerin ve adayların seçim şarkılarında seçmene ne tür mesajlar ilettikleri incelenmiştir.


* Sosyal Medyanın Politik Katılım ve Hareketlerdeki Rolü (Giren : Murat)

http://ab.org.tr/ab12/bildiri/205.doc

Bu araştırma da, sosyal medyanın siyasi katılım ve hareketler üzerinde oynadığı rolleri incelenmektedir.Sosyal medya hakkındagenel bilgiler ve sonrasında ise sosyal medyanın siyasal alandaki gücü, demokrasiye etkileri ve sosyal medyaya karşı gösterilen tutum bakımından politikaya katılımı ,Bunlara ek olarak internet özgürlüğü ve internet sansür incelenmiştir.



*Popülerleşen siyaset, siyasallaşan müzik: 30 Mart 2014 yerel seçim şarkıları üzerine bir çalışma ( Giren: Eme)

http://www.iletisimvediplomasi.com/wp-content/uploads/2014/06/5.pdf

Özet: Kitle iletişim araçlarının çoğalması ile birlikte siyasal propaganda teknikleri de çeşitlenmiş, mecraya uygun içerik üretimi önem kazanmıştır. Bu bağlamda seçim kampanyalarında kullanılan şarkılar da bu tanıtım teknikleri içinde yer almaktadır. Çalışmada, 30 Mart 2014 tarihinde yapılan yerel seçimlerde siyasi partilerin ve adayların seçim şarkılarında seçmene ne tür mesajlar ilettikleri incelenmiştir. Söz konusu şarkıların biçim ve içerik bakımından incelenmesi sonucu ortaya çıkan veriler doğrultusunda basit, akılda kalıcı sözlerle adayların kişisel özelliklerine, milli, dini ve kültürel değerlere sıklıkla vurgu yapıldığı anlaşılmıştır.

* SİYASET-SOSYAL MEDYA İLİŞKİSİ: TÜRKİYE VE DÜNYA ÖRNEKLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME (Giren: Tuğba)

https://www.dropbox.com/s/1e9ohhvhkaz7k2c/4.pdf

ÖZET: Bilgi ve iletişim teknolojilerinin gelişmesi ile beraber, medya kavramı bu yeni gelişen ortamlara doğru kaymaya başlamış ve geleneksel medya ürünlerinin tüketicisi olan birey, artık üretici konumunda bulunmaya başlamıştır. Bireyin iletişim kurabildiği ve aynı zamanda diğer bireylerle koordine olabildiği bu ortam, “Sosyal Medya” olarak adlandırılmaktadır. "Sosyal Medya", günden güne kullanıcı sayısını arttırmakta ve etkileşim sahasını genişletmektedir.

Müşterileri ile iletişime geçmek isteyen ticari kuruluşlar, bu etkileşim ortamını çabuk fark etmişler ve kullanmaya başlamışlardır. Siyaset bu ortamı, Barack Obama’nın 2008 ABD Başkanlık Seçimleri’nde yürüttüğü kampanya dolayısı ile keşfetmiştir. Daha sonra, 2010 Polonya Başkanlık Seçimleri, 2010 İngiltere Genel Seçimleri ve en nihayetinde ülkemizde yapılan 2011 Genel Seçimleri, sosyal medya ortamının kullanılmaya çalışıldığı örnekler arasındadır.

Sosyal medyanın politik hareketlilik üzerinde oluşturduğu etkilerin en önemli örneğini, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'yu etkisi altına alan ve "Arap Baharı" olarak adlandırılan isyan hareketleri oluşturmaktadır. Ülkemizde de örnek olarak, Türkiye Emekli Astsubay Derneği (TEMAD)'ın hak arama faaliyetleri ve sosyal medya üzerinden örgütlenmeleri ele alınmıştır. Siyaset açısından sosyal medya, sadece seçim süreçlerinin bir aracı olmaktan çıkıp, sürekli bir faaliyet alanı haline gelmeye başlamıştır. Katlanarak artan kullanıcı sayıları dikkate alındığında, “Siyaset ve Sosyal Medya İlişkisi”, geleceğin önemli konuları arasında yer alacağa benzemektedir.



SOURCES

(back to top)


* Twitter Sandık Sonuç Tutanağı Arama Sistemi (Giren: Gökhan)

https://sandik.irfancikoglu.com/


* Türkiye'nin Oyları (Giren: Gökhan)

http://turkiyeninoylari.com/


* Gurbetin Oyları (Giren: Gökhan)

http://gurbetinoylari.com/


* Cumhurbaşkanı Aranıyor (Giren: Gökhan)

http://www.cumhurbaskaniaraniyor.net/cba/

En üst düzey görevlendirmeyi bu sefer yurttaş yapıyor. Bir Cumhurbaşkanı Aranıyor


* Saydıraç (Giren: Erkan)

http://www.saydirac.com/

Saydıraç seçim yolsuzluklarıyla mücadele etmek için seçim sonuçlarını halkın kendi denetleyebileceği bir web uygulamasıdır.

Biliyoruz ki seçim demokrasi araçlarından sadece biri, ancak her birini savunmak gerektiği bilinciyle Saydıraç'ı geliştirmekteyiz.

Saydıraç'ın çok katılımlı ve isteyen her yurttaşın ya da oluşumun kullanabileceği açık bir platform olması amaçlanıyor.


* Kabul Edilmedi (Giren: Sercan)

http://kabuledilmedi.tumblr.com/

"Bir demokrasi timsali olarak TBMM..." TBMM'deki önergeler ve sonuçları.


* CHP E-Seçmen (Giren: Sercan)

http://esecmen.chp.org.tr/


* Olgusal Blog (Giren: Sercan)

http://blog.olgusal.org/

Katılımcı, bağımsız, şeffaf, bilimsel bilgi analizi ve görselleştirmesi.


* Olgusal @Twitter (Giren: Sercan)

https://twitter.com/olgusalorg/

Katılımcı, bağımsız, şeffaf, bilimsel bilgi analizi ve görselleştirmesi.


* Ya Sev Ya Save As! (Giren: Sercan)

http://yasevyasaveas.com/

Seçim afişleri görsel arşivi.


* Seçim Haritası (Giren: Deniztan)

http://secimharitasi.com/

2014 yerel seçimleri ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçmenlerin adayları tanıması ve aday belirleme sürecine katılımını kolaylaştırmak için uygulama.


* Oy ve Ötesi (Giren: Deniztan)

http://www.oyveotesi.org/

Seçimlere katılımı artırmak ve eğitimli sandık gönüllülerini organize etmek amacıyla 2014 yerel seçimleri ile birlikte başlamış, siyasi partilerden bağımsız sivil inisiyatif.


* Hileli Yerel Seçim 2014 (Giren: Deniztan)

http://hilelisecim2014.tumblr.com/

Yerel seçimlerde farklı sandık başındaki şaibeli uygulamaların fotoğraf ve videolar eşliğinde detaylarıyla arşivlenmesi.


* CHP 2014 (Giren: Deniztan)

http://www.chp-2014.org/

CHP'nin 2014 yerel seçim kampanyası resmi sitesi.


* Doğruluk Payı (Giren: Özge)

http://www.dogrulukpayi.com/

DogrulukPayı.com herhangi bir partiyle ilişkisi olmayan tamamiyle bağımsız bir sosyal girişimdir. Bu web portalının amacı Türkiye siyasetine etki eden aktörlerin açıklamalarını izleyerek belli kriterlere göre doğruluğunu kontrol etmektir.





VISUALS

(back to top)


* AKP'li vekilden temsili cumhurbaşkanlığı seçimi oy pusulası (Giren:Özge)

http://t24.com.tr/haber/akpli-vekilden-temsili-cumhurbaskanligi-secimi-pusulasi,260418


AKP’li Milletvekili Abdulkadir Emin Önen, twitterda 'eminonen' hesabından, 'Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy pusulasında adayların resmi olacak' diye takipçilerine paylaşımda bulundu. Önen, paylaşımına üzerinde '10 Ağustos 2014 Cumhurbaşkanlığı Oy Pusulası' yazılı fotoğrafta ekledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun fotoğrafının üzerine yer aldığı temsili oy pusulasında, Başbakan Erdoğan'ın fotoğrafının altında 'evet' mührünün yer aldığı görüldü. Milletvekili Önen'in yaptığı bu paylaşım, takipçileri tarafından da paylaşıldı.



* Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan videolu twitter açıklaması (Giren:Özge)

CHP ve MHP’nin ortak Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu, twitter hesabına ilişkin tartışmalara videolu yanıt verdi. İhsanoğlu, paylaşım sitesi Youtube’a kısa bir video yükleyerek resmi twitter hesabının hangisi olduğunu açıkladı. İhsanoğlu, 17 saniyelik videoda, “Sizinle önemli bir notu paylaşmak istiyorum. Benim resmi twitter hesabım ‘@profdrihsanoglu’. Bunun dışındaki twitter hesapları ilgisizdir, lütfen onlara itibar etmeyin, teşekkür ederim” dedi.http://www.youtube.com/watch?v=ThKs1Wp4JoI



* Ekmeleddin İhsanoğlu'ndan twitter görseli (Giren:Özge)




https://twitter.com/profdrihsanoglu




* Çatı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nun basın danışmanlığını gazeteci ve anchorman Özlem Gürses yürütüyor. (Giren: Özge)

http://instagram.com/ozlemgurses